x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Durerea vine la ore fixe

Durerea vine la ore fixe

14 Mar 2005   •   00:00

TERAPII ALTERNATIVE
Factorii climatici au un rol deosebit in etichetarea simptomelor pacientului si in gasirea remediului homeopatic corespunzator.
GEORGETA LICSANDRU

"In homeopatie, aproape toate segmentele organismului uman au tangenta cu conditiile climatice, care devin criterii de alegere a remediului", afirma doctorul homeopat Ioan Teleianu, presedintele Societatii Romane de Homeopatie. 70% dintre remedii au sursa vegetala - flori, radacini de plante. Celelalte sunt de origine organica sau minerala. Remediile se prezinta sub forma de solutie (din care se iau cateva picaturi in putina apa) sau granule (care se pun sub limba).

Reumaticii, cei mai afectati

Cei mai afectati sunt bolnavii cu reumatism, carora atunci cand este nor sau ceata li se acutizeaza durerile. Uneori, durerile dispar imediat ce vremea s-a imbunatatit. Remediul homeopatic pentru momentele cand atmosfera este apasatoare se numeste rhustoxicodendron. Unii bolnavi spun deja cu doua-trei ore inainte ca o sa se schimbe vremea. Celor care sunt sensibili la schimbarea presiunii atmosferice le este indicat un alt remediu din aceeasi categorie - rhododendron.

Este suficient sa se modifice presiunea atmosferica intr-un sens sau altul, iar pacientului respectiv sa i se agraveze toate suferintele. Pacientii carora li se recomanda rhustoxicodendron nu se plang numai de dureri reumatice care se accentueaza pe vreme umeda, noroasa. Cei care sufera de artroze, de artrita reumatoida se plang de dureri si atunci cand isi misca articulatiile. Desi sufera cand se misca, bolnavul constata ca il dor articulatiile mai rau daca sta pe loc si atunci incepe sa se miste, iar durerea se amelioreaza, desi exista. Acestea sunt simptomele date de acest remediu complex.

Pe de alta parte, exista persoane meteodependente la care sensibilitatea legata de miscare si de vreme se manifesta cu totul altfel.

Unii bolnavi se simt bine daca stau nemiscati, homeopatia recomandandu-le remediul numit bryonia. In stabilirea tratamentului, pentru homeopat este importanta si ora la care apar durerile. "De multe ori, tulburarile se reintorc la aceeasi ora, fie ziua, fie noaptea. O agravare a starii pacientului la ora 1:00 noaptea te trimite la un remediu cum ar fi arsenicum", arata medicul homeopat Ioan Teleianu.

COPII. Micutii cu parazitoze intestinale (viermisori) fac crize de nervozitate insotite de insomnii, care se agraveaza in anumite faze ale lunii. Celor care sufera in faza de crestere a lunii le sunt recomandate remediile pulsatilla, sepia, sulphus, iar celor influentati de ultimul patrar - lycopodium si sepia.

BATRANI. Tristetea, depresia care apar la batrani sunt uneori influentate de fazele lunii. Batranilor melancolici, care sufera de simptome ce se amelioreaza in faza de luna plina, li se prescrie remediul aurum. Este ca si cand acestia isi retraiesc tineretea, cand se plimbau cu iubitele la lumina lunii.
×