Există suficiente probe pentru a se putea trage concluzia că aerul pe care îl respirăm a fost contaminat cu un amestec de substanţe care provoacă temutul cancer pulmonar. Concluzia a fost dată publicităţii de o agenţie specializată a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Centrul Internaţional de Cercetare a Cancerului (IARC).
IARC a anunţat joi că de acum înainte clasifică poluarea aerului exterior drept cancerigenă. “Experţii au tras concluzia că există suficiente dovezi pentru a se putea spune că expunerea la poluarea aerului exterior provoacă apariţia cancerului pulmonar. Experţii au mai notat şi o asociere pozitivă cu un risc crescut de cancer la vezica urinară”, a precizat IARC într-un comunicat citat de cotidianul Les Echos.
Acestea sunt concluziile la care au ajuns experţii, reuniţi timp de mai multe zile la Lyon, pentru a analiza studii referitoare la mii de bărbaţi şi de femei care au fost urmăriţi din punct de vedere medical timp de mai multe decenii, a precizat doctorul Dana Loomis, într-o conferinţă de presă la Geneva.
Pentru moment, datele nu au permis medicilor să determine dacă un anumit grup de persoane (femei sau bărbaţi, tineri sau persoane în vâstă) este mai vulnerabil. Însă "persoanele cele mai expuse la aerul poluat sunt cele mai vulnerabile", a explicat, la rândul său, medicul Kurt Straif, expert al IARC. "Aerul pe care îl respirăm a fost contaminat cu un amestec de substanţe care cauzează cancer", a adăugat el.
Cele mai recente date de care dispune IARC arată faptul că, în 2010, 223.000 de persoane au decedat din cauza unui cancer pulmonar asociat cu poluarea atmosferică.
IARC va publica toate concluziile acestei reuniuni, de o manieră detaliată, săptămâna viitoare, în prestigioasa revistă medicală britanică The Lancet.