x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate E vremea să ne vaccinăm contra gripelor

E vremea să ne vaccinăm contra gripelor

de Magda Marincovici    |    27 Oct 2009   •   00:00
E vremea să ne vaccinăm contra gripelor
Sursa foto: /Stockexpert

Săptămâna trecută, Centrul Naţional de Prevenire a Bolilor Transmisibile a anunţat primele cazuri de îmbolnăvire cu virusul gripal A/H1N1 la persoane care nu au călătorit într-o zonă afectată, deci fără un context epidemiologic identificat. Pacientele sunt: o fată de 9 ani, elevă la Şcoala nr. 146 "I.G. Duca" din Bucureşti, şi o altă fată, în vârstă de 15 ani, elevă la Colegiul "Gheorghe Asachi" din Iaşi.

În ambele cazuri, autorităţile sanitare au decis suspendarea, pentru o săptămână, a cursurilor claselor în care învaţă elevele. Pacientele sunt izolate la domiciliu şi urmează tratament antiviral. "Cele două cazuri au apărut pe teritoriul României fără contact demonstrabil cu o persoană venită din străinătate, care să fi fost bolnavă. Asta înseamnă că virusul se transmite liber pe teritoriul României", a precizat profesor doctor Adrian Streinu Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

"Din acest moment, ne aşteptăm şi la alte cazuri cu transmitere locală, fără context epidemiologic identificat. Numărul acestora va depinde foarte mult de modul în care populaţia va respecta recomandările noastre şi va înţelege că aceste reglementări sunt făcute să protejeze atât persoana bolnavă, cât şi persoanele din jur. Este, în opinia mea, cea mai importantă responsabilitate civică cu care ne confruntăm în ultimii ani", a declarat profesor doctor Adrian Streinu Cercel. Campania de vaccinare împotriva gripei porcine va începe, în România, pe 1 decembrie, urmând ca elevii să fie vaccinaţi începând din luna ianuarie 2010.

În cadrul campaniei de vaccinare împotriva virusului A/H1N1, Ministerul Sănătăţii are în plan vaccinarea gratuită în funcţie de numărul de doze de vaccin disponibil, prioritate având persoanele cu risc maxim de îmbolnăvire. De acum înainte, există potenţialul să apară mai multe cazuri de gripă porcină, nu de gripă sezonieră, cum era de aşteptat, ne avertizează profesorul Streinu Cercel. Se estimează că numărul de îmbolnăviri ar putea să atingă 4 milioane, pe durata pandemiei. Primul caz de infectare cu virusul A/H1N1 din România a fost confirmat pe 23 mai, la o tânără întoarsă din SUA.

SEZONIERA ŞI PORCINA
Directorul Centrului Naţional de Referinţă pentru Gripă, doctor Viorel Alexandrescu, ne recomandă să nu pierdem din vedere nici gripa sezonieră, care poate provoca şi până la un milion de decese, la nivel global. Specialistul avertizează că vaccinul contra gripei sezoniere nu ne protejează şi de gripa pandemică (gripa porcină).

Motiv pentru care doctorul Alexandrescu recomandă vaccinul sezonier concomitent cu vaccinul pandemic sau la un interval de 2-4 săptămâni între cele două vaccinuri. Mai ales că imunitatea se instalează după aproximativ 2 săptămâni de la administrarea vaccinului sezonier şi este operaţională 6 luni. Reacţiile provocate de cele două vaccinuri sunt similare, chiar mai discrete în cazul vaccinului pandemic.

Doctorul Alexandrescu spune că vaccinarea este importantă, pentru că toată lumea este expusă la riscuri, dar cel mai mare risc îl prezintă persoanele care trăiesc, învaţă sau lucrează în spaţii aglomerate: şcoli, spitale, instituţii publice şi cei care folosesc frecvent mijloacele de transport în comun.


Gradul de protecţie
Vaccinul sezonier:
- adulţi 90%-95%
- copii 68%-80%
- persoane >65 de ani

Vaccinul pandemic:
- adulţi 92%
- copii 85%
- persoane >65 de ani

×
Subiecte în articol: vaccin antigripal recomandări