Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară și Biotehnologii alimentare, a fost invitatul lui Mihail Pautov, medic specialist, în episodul 7, din sezonul 7, la MediCOOL.
Acesta a discutat despre impactul folosirii cuptorului cu microunde asupra sănătății, a explicat cum funcționează și a vorbit despre indicațiile destinate folosirii recipientelor pentru a încălzi alimente.
Cât de sigur este cuptorul cu microunde
Cuptorul cu microunde nu are efecte nocive dacă este folosit pentru a încălzi diferite alimente. Cuptorul cu microunde transformă energia electrică în microunde și funcționează pe baza unui sistem denumit magnetron. Undele rezultate sunt rotite. Acestea se lovesc de pereți, după aceea ajung în alimente.
Microundele stimulează mișcarea moleculelor de apă din alimente. În cuptorul cu microunde moleculele de apă se ciocnesc între ele, ceea ce pune în mișcare celelalte molecule din jurul lor. Astfel, alimentul este încălzit. Pentru a înțelege cum funcționează dacă îți freci mâinile poți observa că se încălzesc.
Supoziția conform căreia undele iradiază organismul este falsă. Microundele ar putea ieși din aparat dacă nu ar avea o ușă integrată cu o pânză metalică, care practic le blochează să se împrăștie în exterior. Totuși, chiar dacă acestea ar ieși, probabil cel mai rău efect care se poate întâmpla, dacă ai sta foarte aproape de un cuptor cu microunde, ar fi o arsură.
Contraindicațiile cuptorului cu microunde
Studiile științifice au demonstrat că nivelurile de vitamina C prezente în legumele pe care le prepari în acesta sunt distruse cu 40% mai puțin decât într-un proces normal de gătit. Există însă o altă categorie de elemente la care este indicat să fii atent. De exemplu, recipientele în care încălzești alimentele. Nu se poate folosi orice tip de material.
Dacă plasticul nu poartă o indicație că este recipient destinat încălzirii la microunde și rezistă la o temperatură de peste 100°C, se recomandă să nu fie folosit în acest scop. Există un semn specific pe ambalaj care arată când un recipient din plastic se poate folosi în cuptorul cu microunde.
Când pui un recipient din plastic obișnuit în cuptorul cu microunde, poate exista o migrare de compuși din interiorul recipientului spre aliment. Acestea se numesc nanoplastice. În același timp, recipientul va prezenta o modificare de structură. Dacă încălzești în acesta orice formă de lichid, s-ar putea ca apa să se scurgă în cuptorul cu microunde.
,,Chiar dacă există recipiente din plastic pe care avem acel semn că putem să încălzim mâncarea, prefer să nu le folosesc nici pe acelea. Dacă încălzesc ceva în cuptorul cu microunde aleg un vas din ceramică sau de sticlă”, spune Mihail Pautov, medic specialist.
Ce alimente se prepară în cuptorul cu microunde
Se recomandă ca orice aliment cu o cantitate mare de apă în interior, dar care la exterior este destul de protejată, să nu se pregătească într-un aparat cu microunde. Acesta riscă să explodeze, cum se poate întâmpla, de exemplu, în cazul încălzirii unui ou.
,,Este indicat ca vasele metalice să fie evitate, mai exact tot ce înseamnă aluminiu. Altfel apare acea flacără, deoarece microundele atacă staniolul. Ionii de aluminiu produc această flamă. Din acest motiv, nu este bine să le utilizezi în cuptorul cu microunde”, explică Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară și Biotehnologii alimentare.