x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Efectele grave ale lipsei somnului asupra inimii

Efectele grave ale lipsei somnului asupra inimii

de Redacția Jurnalul    |    13 Mar 2024   •   21:30
Efectele grave ale lipsei somnului asupra inimii
Sursa foto: Hepta

Lipsa somnului are efecte grave asupra sănătății inimii, crescând riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral (AVC) iar femele sunt mai afectate decât bărbații.

Prin urmare, femeile care suferă de insomnie cronică sau care dorm mai puțin de 5 ore pe noapte sunt mai predispuse la boli cardiovasculare, potrivit unui studiu publicat recent în revista medicală Circulation, citat de medicool.ro.

Deși există percepția că bolile cardiovasculare afectează în principal bărbații, ele sunt, de fapt, cauza principală de deces în rândul femeilor la nivel global. 

Unul dintre factorii de risc este somnul insuficient. Obiceiurile de somn de la vârsta a doua pot avea un impact profund asupra sănătății cardiace a femeilor. Este nevoie astfel de cel puțin 7 ore de somn pe noapte iar ora de trezire să nu fie prea devreme. 

Studiile anterioare au analizat impactul unei nopți nedormite asupra sănătății inimii și riscului de boli cardiace, dar nu și consecințele problemelor de somn pe termen lung. Noua cercetare sugerează că acestea afectează sănătatea cardiovasculară și subliniază necesitatea îmbunătățirii eforturilor de prevenire a bolilor cardiace la femei.

Cercetătorii au evaluat obiceiurile de somn și starea de sănătate a 2.964 de femei, cu vârste cuprinse între 42 - 52 de ani. La debutul studiului, participantele erau la premenopauză sau la începutul perimenopauzei. Perimenopauza este perioada care precede menopauza propriu-zisă și care începe cu câțiva ani înainte de menopauză. Premenopauza se referă la perioada de timp dinaintea începerii perimenopauzei. Femeile nu urmau nicio terapie hormonală și nu aveau boli de inimă.

Pe parcursul a 22 de ani, participantele au fost evaluate de 16 vizite prin intermediul unor chestionare despre:

  • obiceiurile de somn, inclusiv dacă au simptome de insomnie și cât de mult dorm de obicei;
  • probleme de sănătate mintală, cum ar fi depresia;
  • simptome vasomotorii - bufeuri;
  • măsurătorile antropometrice, cum ar fi înălțimea și greutatea;
  • recoltări de sânge;
  • evenimente cardiace, precum infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral sau insuficiența cardiacă.

Circa una din 4 femei experimentau în mod regulat simptome de insomnie, cum ar fi dificultăți în a adormi, treziri pe timpul nopții sau trezirea mai devreme decât era planificat. 14% dintre acestea au raportat frecvent o durată scurtă de somn.

Cercetătorii au descoperit că participantele la studiu care s-au confruntat cu simptome severe de insomnie cronică au avut un risc mai crescut de a dezvolta boli cardiovasculare mai târziu în viață. Femeile care aveau în mod frecvent simptome severe de insomnie și dormeau mai puțin de 5 ore pe noapte au avut un risc cu 75% mai mare de boală de inimă, susține studiul. 

Odihna prea puțină noaptea influențează sănătatea inimii printr-o combinație de mecanisme:

  • Crește tensiunea arterială. Lipsa somnului poate crește activitatea sistemului nervos simpatic, care este responsabil pentru răspunsul de tip „luptă sau fugi”. Acesta este o reacție fiziologică automată a corpului la evenimente percepute ca stresante sau periculoase. El produce o creștere a frecvenței cardiace și constricția vaselor de sânge, crescând astfel tensiunea arterială. Hipertensiunea este un factor de risc major pentru afecțiunile cardiovasculare, inclusiv accident vascular cerebral și boli coronariene;
  • Crește inflamația sistemică. Somnul insuficient poate perturba echilibrul sistemului imunitar, care eliberează mediatori inflamatori, cum ar fi citokinele. Inflamația cronică afectează funcția vasculară și favorizează astfel apariția bolilor cardiovasculare;
  • Afectează metabolismul glucozei și rezistența la insulină. Lipsa de somn poate afecta modul în care corpul reglează glucoza și sensibilitatea la insulină, crescând riscul de diabet zaharat de tip 2. Diabetul este, de asemenea, un factor de risc important pentru bolile de inimă;
  • Crește nivelul hormonilor de stres. Prin activarea sistemului nervos simpatic, glandele suprarenale sunt stimulate să elibereze adrenalină și noradrenalină, doi hormoni de stres care pot crește tensiunea arterială și frecvența cardiacă;
  • Crește greutatea corporală. Lipsa de somn perturbă hormonii care reglează senzația de foame și sațietate, ceea ce poate duce la creșterea apetitului și la creșterea în greutate. Excesul ponderal este, de asemenea, un factor de risc pentru bolile de inimă.
×
Subiecte în articol: lipsa somn inima