x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Efectele GRAVE ale poluării aerului asupra capacităților cognitive

Efectele GRAVE ale poluării aerului asupra capacităților cognitive

16 Noi 2021   •   16:50
Efectele GRAVE ale poluării aerului asupra capacităților cognitive

Poluarea atmosferică afectează capacitățile cognitive ale oamenilor, arată un studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Queensland (UQ), Australia, şi de la Universitatea Carnegie Mellon, SUA. Cercetarea a fost publicată în National Bureau of Economic Research (NBER).

Au fost analizate datele a peste 100.000 de persoane care au folosit aplicația mobilă Luminosity pentru stimulare cerebrală. Acestea au fost asociate cu informațiile privitoare la calitatea aerului din regiunile unde locuiau acești oameni, fiind măsurată capactatea de concentrare a adulțlor expuși la diferite niveluri de poluare PM2,5.

''Am constatat că expunerea la niveluri uşor ridicate de PM2,5 a determinat o persoană să scadă cu aproape şase puncte pe o scară de 100 de puncte. Jocurile pe care le-am studiat au vizat şapte funcţii cognitive, respectiv memoria, abilitatea verbală, atenţia, flexibilitatea, capacitatea de a efectua calcule matematice, viteza şi rezolvarea problemelor'', a spus coordonatoarea studiului, Andrea La Nauze.

Efectele poluării au fost mai puternice la tineri, în timp ce la persoanele de peste 50 de ani efectele au fost mai mici. 
''Dacă ai sub 30 de ani şi eşti expus la acest nivel de poluare, funcţia ta cognitivă scade într-o măsură similară îmbătrânirii cu 15 ani'', a precizat aceasta.
Studiul a  arătat că nivelurile de PM2,5 de peste 25 de micrograme pe metru cub au provocat reducerea performanţei cognitive.

De exemplu, incendiile de vegetațiie produc niveluri de PM2,5 de până la 150 de micrograme pe metru cub în oraşele australiene.

Un raport al Agenţiei Europene de Mediu (AEM) arată că poluarea aerului a dus la decesul a 307.000 de persoane în UE, în anul 2019.

Totodată, OMS spune că poluarea aerului a provocat moartea prematură a 7 milioane ede oameni în toată lumea, ceea ce o pune pe același plan cu fumatul și alimentația nesănătoasă. 
 

×
Subiecte în articol: poluare aer creier capacitati cognitive