x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Elixirul tineretii - Mustul si strugurii, surse de vitamine si minerale

Elixirul tineretii - Mustul si strugurii, surse de vitamine si minerale

18 Oct 2005   •   00:00

Cu garda jos in fata gripei umane


editorial de MAGDA MARINCOVICI
Daca nu ne imbolnavim de gripa, sigur ne isterizam la nivel national. Carnea de pui a devenit spaima nationala. Carnea de porc e pe cale sa-si piarda locul pe masa noastra chiar cu putin timp inainte de Craciun. Nici calul nu se simte prea bine, daca ii ascultam pe veterinari. Cat despre ou, nici spalat cu sapunul cel mai fin si cu apa din belsug, nu mai face doi bani. Mai bine sa exageram, decat sa regretam mai tarziu.
Dar suntem la jumatatea lunii octombrie si neglijam pericolul gripei umane. Ea vine in orice an, vrem nu vrem, in sezonul rece. In plus, in acest an, pericolul se dubleaza, din cauza gripei aviare. Si suntem in pragul unui cosmar, daca tinem seama de avertismentele OMS, potrivit carora ne aflam la limita unei pandemii de gripa. Virusul gripei umane este dur. Din 100 de oameni nevaccinati, 95 fac gripa daca inhaleaza stropii raspanditi de o persoana gripata care stranuta. Intre 10% si 20% din populatie - prioritar persoanele cu risc major - ar trebui sa fie vaccinate, pentru a tine cat de cat sub control epidemia de gripa si a evita decesele din aceasta cauza. Dar in acest an, Institutul Cantacuzino a produs doar 500.000 de doze, adica jumatate comparativ cu anul trecut, cand nici nu se vorbea de gripa aviara la noi.
Deocamdata, pe atat ne bazam. Si, firesc, vaccinul de la Cantacuzino e dirijat cu maxima zgarcenie in zonele de risc: judetele inundate si judetul Tulcea, unde s-a depistat virusul aviar. Dar restul populatiei e neprotejat. In farmacii nu se gaseste vaccinul. Oamenii sunt speriati. Multi vor sa se vaccineze. Ministrul Sanatatii spune ca va fi o licitatie internationala. Virusul gripei umane e o certitudine si ne prinde cu garda jos. Caci si in cazul in care farmaciile vor fi aprovizionate, efectul vaccinului apare abia dupa doua saptamani de la administrare. Si acesta e cazul fericit. Deoarece putini sunt cei care au bani pentru vaccinul importat.

×