x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Enteroviroza, simptome și tratament. Când este periculoasă și ce trebuie să facem

Enteroviroza, simptome și tratament. Când este periculoasă și ce trebuie să facem

de Redacția Jurnalul    |    18 Ian 2023   •   17:25
Enteroviroza, simptome și tratament. Când este periculoasă și ce trebuie să facem

De multe ori confundăm enteroviroza cu o simplă toxiinfecție alimentară și credem că ne simțim rău din cauza unui aliment stricat. Există însă diferențe între cele două afecțiuni și, cu cât le descoperim mai repede, cu atât ne tratăm mai eficient.

Se mai numește și gastroenterită virală care este o infecție intestinală ce se manifestă prin diaree, febră, greață, vărsături, crampe. De obicei durează câteva zile însă pierderile rapide de lichide și săruri reprezintă un pericol. Nu se tratează cu antibiotice, eficientă fiind mai ales hidratarea, benefice fiind apa și ceaiul de mușețel, dar și sărurile pentru refacerea necesarului de electroliți din organism. 

Este periculoasă însă pentru vârstnici, sugari și persoane cu imunitate scăzută. Se poate contacta prin contactul cu o persoană infectată sau prin consum de apă și alimente contaminate. 

Enteroviroza este provocată de un norovirus, rotavirus, astrovirus sau afenovirus enteric. De asemenea, ne putem îmbolnăvi oricând în timpul anului, nu doar în sezonul rece. 

Virusul intră pe cale bucală în intestine care însă reacționează încercând să-l respingă. Atunci apar și simptomele. Pe lângă  cele descrise mai sus apar și crampele intestinale, slăbiciune, oboseală. 

Nu trebuie să ne forțăm să mâncăm, mai ales în prima zi. Iar când reîncepem să ne hrănim, este bine să apelăm la un regim dietetic, în cantități mai reduse.

De asemenea, igiena este foarte importantă, așa că ne spălăm bine pe mâini pentru a nu transmite virușii mai departe dar și pentru a evita să ne îmbolnăvim,

Atenție însă la simptome pentru că dacă febra, vărsăturile și diareea persistă mai mult de 48 de ore, trebuie să apelăm de urgență la medic. 

 

×
Subiecte în articol: enteroviroza toxiinfectie alimentara