x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Esentele florale risipesc stresul

Esentele florale risipesc stresul

de Georgeta Licsandru    |    08 Noi 2005   •   00:00
TERAPII COMPLEMENTARE
Stresul, anxietatea, depresia pot fi tratate foarte usor cu ajutorul esentelor florale. Bazele terapiei florale au fost puse de doctorul englez Edward Bach, care considera ca toate bolile fizice au cauze mental-emotionale. Emotiile negative, teama de lucruri concrete, constiinciozitatea exagerata, senzatia de vinovatie, lipsa de incredere, socurile emotionale afecteaza sistemul imunitar. In terapia Bach sunt folosite 38 de esente florale (plop, fag, trandafir salbatic, mar paduret etc.), fiecarei esente corespunzandu-i o stare de disconfort psihic.

Nu au efecte secundare

"Atunci cand ne simtim vulnerabili, ne izolam de realitate, punem tot felul de ecrane intre noi si ceea ce ne inconjoara ca sa ne aparam. Esentele florale elimina aceste ecrane. Se administreaza maximum sase remedii o data. Dupa trei saptamani, daca pacientul nu se simte bine, urmeaza o a doua intalnire la care i se prescrie o noua combinatie de sase remedii", afirma terapeutul Carmen Badila, specialist international in terapia Bach. Esentele florale sunt naturale, nu au efecte secundare, nu provoaca dependenta si cresc eficienta oricarui alt tip de medicatie.

Picaturi de fericire

Din cauza stresului, unele persoane trec de la exuberanta la tristete. Pentru a-si recapata echilibrul, acestora li se prescrie esenta din flori de porumbar salbatic (scleranthus). O alta categorie de persoane poarta permanent o masca vesela pentru a nu-si arata fata de ceilalti problemele personale. Ele sunt mereu vesele in societate, incercand sa fuga de propria persoana. In realitate insa sunt foarte stresate, iar in momentul in care raman singure apar crizele de constiinta. In aceste cazuri se foloseste remediul pregatit din flori de turtita mare. Persoanele foarte timide, carora orice activitate in public le provoaca un stres puternic, trebuie sa ia timp de cateva saptamani picaturi de cretisoara. "In principiu, se iau cate patru picaturi in putina apa sau direct pe limba, de patru ori pe zi. Pacientii mei le spun «picaturi de fericire», pentru ca le redau starea de liniste si confortul psihic. Cu ajutorul lor isi schimba atitudinea fata de viata, fata de cei din jur si fata de boala, ceea ce determina intarirea sistemului imunitar", precizeaza terapeutul Carmen Badila.

ESENTA DE CAPRIFOI. Unele persoane incearca sa evite realitatea si evadeaza in trecut. Esenta de caprifoi le ajuta sa nu mai piarda esentialul din ceea ce se intampla in prezent. Remediul pregatit din flori de mustar trateaza depresia profunda. Singurul remediu care nu este floral - apa de izvor - echilibreaza starea psihica a celor care isi pierd increderea in sine dupa un esec.

Chiar si temperamentele puternice ajung la epuizare, pentru ca nu accepta ca toate au o limita. Pentru a combate epuizarea, in terapia Bach se foloseste esenta de stejar. Daca oboseala survine ca urmare a unei activitati intense si de durata, esenta de maslin poate fi solutia. Pe cei coplesiti de responsabilitati ii ajuta sa-si revina esenta de ulm.
×
Subiecte în articol: florale