x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Etapele răcelii obișnuite. Simptome și recuperare

Etapele răcelii obișnuite. Simptome și recuperare

de Redacția Jurnalul    |    21 Sep 2023   •   21:15
Etapele răcelii obișnuite. Simptome și recuperare
Sursa foto: Hepta

O răceală banală are mai multe etape, cu simptome diferite, așa că trebuie să fii atent pentru că se poate transmite la persoanele din jur.

Vremea rece aduce cu ea și afecțiuni specifice, cum sunt răcelile, gripele, virozele. Însă acestea se pot dezvolta nu doar atunci când temperaturile sunt scăzute, ci pe tot parcursul anului, potrivit Mayo Clinic, citat de dcnews.ro.

Prin urmare, adulții contactează în medie două-trei răceli pe an, iar la copiii frecvența acestora este și mai mare. 

CDC raportează că adulții au în medie două până la trei răceli în fiecare an, în timp ce copiii pot avea chiar mai multe.

Iată cele 3 etape ale unei răceli obișnuite:

Etapa 1 - zilele 1-3 (prodromul/începutul)

Semnele uzuale ale unei răceli poate duce la nevoia de a bea suc de portocale și de a folosi în exces dezinfectant pentru mâini. Însă dacă simți că te ustură ori te furnică gâtul, probabil că ai contactat deja una dintre cele 200 de tulpini ale virusului care dezvoltă răceala, cel mai frecvent fiind rinovirusul . Așa că acesta s-a instalat pentru următoarele 7-10 zile.

Simptome frecvente

- Furnicături în gât

- Dureri în corp

- Oboseală 

Medicul de familie Dr. Doug Nunamaker spune că în primele zile de răceală majoritatea oamenilor nu se îngrijesc suficient de simptomele lor.

Deși există o serie de tratamente și remedii fără prescripție medicală (OTC) care pot ameliora simptomele unei răceli în această etapă, el sugerează să se apeleze la una dintre cele mai comune mâncăruri pentru persoanele răcite sau gripate: supa de pui cu tăiței.

"Este ușor pentru stomac, calmează gâtul și oferă lichid pentru hidratare", explică acesta. Dacă aveți febră sau transpirați, supa de pui poate ajuta la refacerea unei părți din sarea pe care corpul ar putea să o piardă.

În ceea privința nivelurilor de contaminare, medicul spune că răceala este contagioasă atunci când ai "simptome active". Gâdilatul în gât, nasul care curge, durerile de corp și chiar starea subfebrilă înseamnă poțitransmite  microbul la cei din jur.

Sfaturi pentru recuperare

- Dormi mult și odihnește-te

- Rămâi hidratat

Evitarea răspândirii virusului

- Evită contactul cu oamenii, dacă este posibil, rămânând acasă

- Evită contactul fizic cu alte persoane, cum ar fi sărutul sau strângerea de mână

- Spală-te des pe mâini cu apă și săpun

- Acoperă complet tusea și strănutul în cot sau într-un șervețel. Aruncă imediat șervețelul și spală-te pe mâini.

Etapa 2 - zilele 4-7 (Activ)

Acesta este momentul în care virusul este la intensitatea maximă. S-ar putea ca în această perioadă să constatați că vă doare totul și că fața ta se simte ca un robinet care curge. Este posibil chiar să aveți febră, ceea ce poate fi alarmant.

Pentru că aveți un virus, însă, aveți un sistem imunitar compromis. Febra este modul în care corpul tău își apără sistemul imunitar." explică Nunamaker.

"O febră este antibioticul naturii. Las-o să meargă", adaugă el.

Nunamaker adaugă că o febră nu reprezintă o preocupare până când nu atinge 39°C. De fapt, până la 38°C, se consideră că aveți o "temperatură ridicată", nu febră.

Febra cu o răceală poate fi ușor confundată cu gripa. Ar trebui să vă amintiți că gripa are simptome radical diferite și mult mai severe, care apar puternic, rapid și, de obicei, includ o durere de cap.

Cele mai frecvente simptome la care trebuie să fiți atenți în această etapă a răcelii sunt:

- Dureri de gât

- Tuse

- Congestie sau curgere a nasului

- Oboseală

- Dureri

- Frisoane sau febră slabă

Ca și în cazul stadiului 1, dacă simptomele sunt încă active, sunteți încă contagios. În această perioadă, ar trebui să continuați să fiți atenți la prezența în preajma altora și să evitați interacțiunile fizice.

Etapa 3 - zilele 8-10 (final)

O răceală se încheie de obicei în jurul celei de-a 10-a zile. Există și excepții. Dacă încă mai simțiți efectele, dacă simptomele se agravează sau dacă febra crește, atunci trebuie urmat un alt tratament, potrivit Healthline.

Când trebuie să mergi la medic

Dacă simptomele persistă mai mult de 10 zile este recomandat să mergi la medic. Însă unele persoane pot dezvolta o tuse post-infecțioasă, sâcâitoare ce poate dura în medie 18 zile după ce răceala dispare. Dacă, totuși, toate celelalte simptome au încetat, poți considerat că ai scăpat de răceală.

Dacă celelalte simptome sunt încă prezente, ești încă contagios și trebuie să previi răspândirea virusului. 

Cele mai frecvente simptome la care trebuie să fii atent:

- Tuse

- Congestie

- Curgerea nasului

- Oboseală

 

×
Subiecte în articol: raceala simptome