x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Exista andropauza?

Exista andropauza?

de Liana Hainarosie    |    26 Iul 2005   •   00:00
Exista andropauza?
MIT
Andropauza este un proces de imbatranire global al organismului barbatului. Ea este caracterizata prin scaderea nivelului de testosteron.
La barbati, modificarea nivelului de testosteron conduce la scaderea pilozitatii, a frecventei dinamicii sexuale, a fortei, a masei musculare, a activitatii cerebrale. Andropauza poate fi asociata cu scaderea masei osoase (osteoporoza) si cu intarzierea reflexelor. De asemenea, barbatii sunt mai agitati si prezinta tulburari neurovegetative, cu transpiratii, cu bufeuri, simptome specifice femeilor la menopauza.

Profesorul doctor Constantin Dumitrache, directorul Institutului de Endocrinologie "C.I. Parhon", ne atrage atentia ca "andropauza si menopauza cu complicatiile lor - osteoporoza, bolile cardiovasculare, tulburarile metabolice de tipul diabetului - fac parte din procesul de imbatranire a organismului barbatului si al femeii".

Definitie


Profesorul Constantin Dumitrache precizeaza ca "andropauza este mai ales o etapa a procesului de sexualizare. Acest proces debuteaza in momentul unirii spermatozoidului cu ovulul. Urmeaza fazele de sexualizare care sunt morfologice, de formare a gonadei masculine, a organelor genitale interne si externe. Aceste faze se desfasoara in viata intrauterina si se incheie, ca morfologie, in luna a 5-a de viata intrauterina. Intre a 6-a si a 7-a luna are loc etapa de sexualizare neurocomportamentala - sexualizarea hipotalamica, ce ne imprima comportamentul masculin sau feminin. Toate aceste etape sunt in consens cu sexul genetic". La varsta pubertatii, ceasul biologic face sa intre in actiune corelatia dintre hipotalamus, hipofiza si restul glandelor endocrine. La pubertate, gonada masculina, care pana acum n-a avut nici o contributie, aduce in economia organismului hormonii si sexualizeaza secundar organismul. La 20 de ani, barbatul este desavarsit din punct de vedere sexual, iar aceasta calitate se mentine 3-4 decenii. Dupa varsta de 50 de ani, dinamica sexuala scade. Este un proces lent, dar care marcheaza intreaga existenta a barbatului.

LA FEMEI SI LA BARBATI. "Spre deosebire de femei, la barbati nu exista o incetare totala si brusca a functiei hormonale. De aceea, nu se poate spune ca exista andropauza, in acceptiunea menopauzei la femei. Functia testiculara dispare treptat. De aceea, nu putem face corespondenta intre andropauza si menopauza, dar putem face corespondenta intre pierderea brusca a sexualizarii in cazul femeilor, in timp ce la barbati acest proces se instaleaza lent", explica prof. dr. Constantin Dumitrache.

TESTOSTERON. Tratamentul hormonal cu testosteron reda barbatilor starea de buna dispozitie, le ofera energie fizica si chef de viata, ii ajuta sa fie mai linistiti, inlaturand starea de nervozitate, le imbunatateste calitatea somnului si a libidoului. Cu ajutorul terapiei cu testosteron, barbatii se vor fi mai optimisti, vor avea mai multa incredere in fortele proprii. Atentie, in cazul in care exista o boala severa a prostatei, tratamentul cu testosteron agraveaza aceasta afectiune.

×
Subiecte în articol: andropauza