x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Fa-ti analizele inainte de sarcina!

Fa-ti analizele inainte de sarcina!

de Oana Antonescu    |    07 Mar 2006   •   00:00
Fa-ti analizele inainte de sarcina!
INVESTIGATII MEDICALE
Medicul obstetrician este cel mai in masura sa va precizeze toate analizele pe care trebuie sa le faceti, pentru a aduce pe lume un copil sanatos.
"Inainte de toate, femeia care se pregateste pentru o sarcina are nevoie de un bilant ginecologic, care presupune un examen clinic si un examen ecografic. In cadrul examenului clinic se efectueaza un test Papanicolau (pentru depistarea infectiilor sau a afectiunilor canceroase) si un examen de secretie a florei vaginale", explica conf. dr. Radu Vladareanu, seful clinicii de obstetrica-ginecologie a Spitalului Universitar de Urgenta "Elias". Daca testul Papanicolau indica celule anormale in colul uterin, se impune efectuarea unei colposcopii sau a altor analize care diagnosticheaza cancerul de col uterin.

Teste uzuale si speciale


In setul de analize care se efectueaza inainte de sarcina trebuie inclusa si o testare de sange, care evidentiaza prezenta unor boli. Testarea consta in analize uzuale si speciale. Cele uzuale sunt hemoleucograma, grupa de sange si Rh-ul, glicemia, transaminazele, colesterolul, trigliceridele, creatinina, ureea si acidul uric. Analizele speciale sunt cele care arata existenta unor infectii acute in sange. "Una dintre cele mai importante analize se numeste complexul TORCH, care indica existenta unor anticorpi produsi de organism in timpul unei infectii anterioare sau chiar a unora pe care femeia le are in prezent". Astfel, se pot depista boli cum sunt: toxoplasmoza (boala parazitara care se poate transmite la fat, cauzandu-i anomalii cerebrale, oculare si hepatice sau care poate provoca un avort spontan), citomegalovirus (virus responsabil de infectii congenitale), listerioza (boala infectioasa care se poate transmite fatului, cauzandu-i la nastere septicemie asociata cu meningita, cu o afectiune a ficatului sau cu o pneumonie), chlamydia, rubeola si herpesul (boala infectioasa care poate recidiva la femeia insarcinata). Analizele sangelui trebuie sa depisteze, de asemenea, infectia HIV si hepatitele B si C. O alta investigatie necesara bilantului inainte de sarcina este urocultura. Daca analiza depisteaza o infectie, viitoarea mamica trebuie mai intai sa se trateze.

Restrictii


"Amanarea sarcinii se impune in cazul unei boli virale acute cum sunt: citomegaloviroza, rubeola, toxoplasma, hepatita B si C sau un diabet care nu este tinut sub control, situatii in care recomandam mai intai un tratament", spune conf. dr. Radu Vladareanu. Unele boli grave pot fi tratate in timpul sarcinii sau dupa nastere, fara ca femeia sa fie obligata sa amane sarcina. "De multe ori exista un exces de conditionare a femeii care vrea sa aiba un copil. Daca la aceste analize se des-copera ca viitoarea mamica are hepatita B, de exemplu, ea poate ramane insarcinata chiar si in aceste conditii. Solutia este ca la nastere copilul sa fie vaccinat impotriva acestei boli", arata conf. dr. Radu Vladareanu.

ANAMNEZA. Analizele care se efectueaza inainte de sarcina tin seama in mare masura de anamneza, discutia care are loc intre medic si pacienta. Cu cat pacienta ofera mai multe date despre starea ei de sanatate si despre bolile de care a suferit in trecut, cu atat ea ajuta mai mult medicul sa intocmeasca o lista potrivita de analize. Daca viitoarea mamica are unele probleme cum sunt menstruatia neregulata, un istoric medical bogat in infectii sau daca spune ca nu a ramas insarcinata niciodata, desi nu a folosit metode contraceptive, medicul ii va recomanda efectuarea unor analize de fertilitate. Daca femeia acuza probleme endocrine, medicul va sti sa recomande analize care reduc riscul asupra sarcinii.

×
Subiecte în articol: sarcina analiza