Spalatul pe maini este cea mai buna metoda de protectie impotriva infectiilor cu virusuri si bacterii. 76% dintre romani inteleg acest lucru si il pun in practica zilnic. Ba chiar 34% dintre noi se spala pe maini de 10-15 ori pe zi. Acestea sunt rezultatele unui studiu numit "Barometrul igienei romanilor', realizat pe un esantion reprezentativ la nivel national.
"Prin simplul gest de a ne spala pe maini castigam lupta cu microbii. Mainile reprezinta calea cea mai importanta de transmitere a infectiilor digestive si respiratorii. De aceea, spalatul mainilor este prima linie de aparare a sanatatii noastre', a explicat profesorul doctor Marin Burlea, presedintele Societatii Romane de Pediatrie, prezent la conferinta de presa in cadrul careia au fost date publicitatii rezultatele barometrului. Dupa cum sustine profesorul Burlea, cel mai eficient pentru spalarea si dezinfecatrea mainilor este sapunul biocid (antibacterian), care distruge 99,9% din bacterii.
Un rol important in raspandirea infectiilor il au si suprafetele contaminate din baie si din bucatarie, mai atrage atentia profesorul Burlea. El recomanda curatarea si dezinfectarea frecventa a acestor suprafete, mai ales in caminele unde exista copii.
"Barometrul igienei' mai arata ca romanii se spala pe maini dupa majoritatea actiunilor pe care le intreprind. Astfel, 98% se spala pe maini dupa folosirea toaletei publice, 97% - inainte de a manca, 96% - dupa folosirea toaletei personale, 92% - dupa atingerea unui animal, 89% - cand ajung acasa si dupa ce folosesc un mijloc de transport in comun. Din pacate, doar 53% se spala pe maini dupa ce stranuta sau tusesc. Or, spalatul mainilor dupa stranut sau tusit este obligatoriu pentru limitarea raspandirii virusurilor care provoaca infectii respiratorii.
Potrivit studiului, locurile in care se gasesc cei mai multi microbi sunt: toaleta publica (cred 96% dintre participanti), mijloacele de transport in comun (92%), baia personala (37%), scoala (28%), locurile de joaca pentru copii (14%), biroul (14%) si bucataria (9%).
Manerele de la usa sunt considerate obiectele care "aduna' si "imprastie' cele mai multe bacterii (15%), urmate de colacul de toaleta (12%), barele de sustinere din mijloacele de transport in comun (12%), banii (11%), telefonul si tastatura computerului (9%).
In afara de respectarea regulilor de igiena personala, profesorul doctor Marin Burlea mai recomanda pentru limitarea infectiilor urmatoarele masuri: aerisirea incaperilor, schimbarea frecventa a prosoapelor, utilizarea batistelor de hartie.
Stiti sa va spalati corect mainile? Este posibil sa aveti surprize. Verificati in continuare daca respectati urmatorii pasi:
● Udati-va mainile cu apa calda si aplicati o cantitate mica de sapun.
● Frecati palmele intre ele departe de apa, frecati exteriorul palmelor si varfurile degetelor, totul cam 20 de secunde (atat dureaza pentru ca sapunul sa actioneze asupra microbilor).
● Clatiti mainile sub jet de apa.
● Uscati-va mainile cu un prosop de hartie.
● Folositi prosopul de hartie pentru a opri apa.
Citește pe Antena3.ro