x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Fără fire albe în viitor

Fără fire albe în viitor

16 Mar 2016   •   19:46
Fără fire albe în viitor
Sursa foto: Comstock Images/Getty Images

Un grup de cercetători de la University College din Londra a descoperit gena răspunzătoare de apariția firelor albe de păr la oameni, deschizând astfel drumul către posibile tratamente care ar putea preveni albirea părului într-un viitor apropiat. Studiul, publicat în revista Nature Communications, arată că o variație a genei IRF4 produce albirea părului.

Până acum, se considera că albirea părului este dată de înaintarea în vârstă, atunci când melanina, pigmentul care dă culoare părului, pielii și ochilor, nu mai este produsă. Cercetătorii au dorit să afle dacă gena IRF4 are legătură cu îmbătrânirea sau nu. Pentru asta, au analizat ADN-ul a 6.357 de persoane, dintre care peste jumătate (55%) erau femei, din cinci țări latino-americane - Brazilia, Columbia, Chile, Mexic și Peru. Participanții la studiu aveau moștenire genetică europeană, nativ-americană și africană.

Ei au descoperit, în premieră, că albirea părului nu are atât legătură cu vârsta, cât cu variația genei IRF4, mai ales la persoanele cu genealogie europeană. Plecând de la rezultatele acestui studiu și pe baza unor studii viitoare, ar putea fi dezvoltate tratamente care să inhibe această variație a genei IRF4, prevenind astfel albirea părului.

×