x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Fara urme de cicatrice

Fara urme de cicatrice

de Steluta Indrei    |    31 Ian 2006   •   00:00
STIINTA
La sfarsitul anilor ’80, biologul britanic Paul Martin a inceput sa cerceteze dezvoltarea tesuturilor la… pasari. Pe masura ce studiile sale avansau, actualul sef al Laboratorului de Morfogeneza si Reconstructie a Tesuturilor din cadrul Universitatii din Bristol observa un fenomen surprinzator. "De fiecare data cand prelevam tesuturi de la embrioni, zonele respective se vindecau fara a ramane nici o urma vizibila", isi aminteste profesorul Paul Martin intr-un interviu acordat cotidianului francez Le Monde.

Studii

De la pasari, biologul trece la studierea musculitelor drosofila (de otet). El a remarcat, de asemenea, ca tesutul acestora, in stare embrionara, se formeaza si se repara dupa acelasi procedeu molecular. Pornind de la aceste constatari asupra embrionilor, cercetatorul britanic a incercat descoperirea unor metode performante de vindecare a cicatricelor la oameni.

Pe parcursul experientelor, Paul Martin si-a indreptat atentia catre un nou camp de investigare: inflamatia. Cand se produce cea mai mica leziune, organismul pune in miscare procesul de aparare pentru a nu lasa infectiile sa atace tesutul respectiv. Or, aceasta inflamatie genereaza o umflatura, care se transforma cu timpul in cicatrice. Cercetatorul a facut un experiment pentru a demonstra ca acest proces inflamator nu este necesar vindecarii. In acest scop a efectuat o incizie unui soarece lipsit de gena care controleaza formarea celulelor inflamatoare. Astfel a descoperit ca rana se inchide rapid fara a lasa urma, ceea ce dovedeste ca mecanismul de aparare nu este indispensabil vindecarii. Ramane totusi de rezolvat o singura problema: fara inflamatie, soricelul nu a putut sa se apere contra microbilor, iar viata sa a fost pusa in pericol din aceasta cauza.

Profesorul Paul Martin lucreaza in prezent pentru a demonstra ca rezultatele obtinute pana acum sunt valabile la om. In cel mai recent articol publicat in revista Nature, el spune: "In momentul de fata studiez anumite posibilitati de a reduce inflamatia, fara insa a priva pacientul de cel mai bun mecanism de aparare imunitara".

Studiile biologului britanic constituie primul pas spre descoperirea unor noi terapii de cicatrizare a leziunilor. Rezultatele sale se bucura de o mare apreciere in lumea stiintifica, dar au starnit si o competitie acerba intre laboratoarele britanice de specialitate.

TRATAMENTE NOI. Doi biologi de la Universitatea din Manchester - Mark Ferguson si Sharon O’Kane - au creat compania Renovo pentru a lansa pana in 2009 primul medicament care actioneaza asupra inflamatiei astfel incat sa asigure prevenirea si reducerea cicatricelor. Medicamentul, numit Juvista, este deja testat pe oameni. Acestea sunt aplicatii in domeniul estetic, dar cicatrizarea fara urme este esentiala si in unele patologii interne. Iar Paul Martin, biolog britanic s-a orientat spre acest domeniu, sperand ca pana in 2010 sa puna la punct tratamente pentru reducerea cicatricelor in patologii precum fibroza hepatica, artrita, bolile coronariene si chiar anumite forme de cancer.
×