x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Farmacistii: Unii bolnavi isi vor cumpara medicamentele care ar trebui sa fie gratuite

Farmacistii: Unii bolnavi isi vor cumpara medicamentele care ar trebui sa fie gratuite

de Steluta Indrei    |    26 Aug 2011   •   13:25

Schimbarea metodologiei de decontare a medicamentelor acordate gratuit bolnavilor prin programele nationale de sanatate ii va obliga pe unii bolnavi sa-si cumpere medicatia, spun reprezentantii farmacistilor.

“Vor fi bolnavi care vor trebui sa scoata bani din buzunar pentru medicamentele de pe lista C2. Probabil, majoritatea bolnavilor cu bani. Cei cu posibilitati materiale reduse vor accepta noua lista care va intra in vigoare la 1 septembrie', sustin farmacistii.

Mecanismul de decontare a produselor de pe lista C2 “seamana oarecum' cu cel al medicamentelor compensate. Astfel, daca un pacient doreste un medicament scump atunci ar urma sa plateasca diferenta fata de ceea ce deconteaza statul.

“In cazul in care un medicament inovativ are cinci generice al caror pret oscileaza intre 5 si 10 lei, statul va deconta de la 1 septembrie 5x20%, adica 6 lei. Astfel, pacientul va primi gratuit toate medicamentele al caror pret este intre 5 si 6 lei. In cazul in care medicamentul generic are un pret mai mare de 6 lei, atunci CNAS va deconta suma de 6 lei, iar pacientul va plati diferenta', au explicat farmacistii.

×