x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Fertilizare in vitro versus inseminare artificială. Diferențe și asemănări

Fertilizare in vitro versus inseminare artificială. Diferențe și asemănări

de Redacția Jurnalul    |    27 Mai 2024   •   19:30
Fertilizare in vitro versus inseminare artificială. Diferențe și asemănări

Tot mai multe cupluri apelează la metode invazive de tratament pentru a deveni părinți.

Clinicile de specialitate oferă inseminare intrauterină (IUI) și inseminare in vitro (FIV), între cele două existând diferențe semnificative. 

Inseminare artificială

Inseminarea intrauterină, numită denumirea de inseminare artificială, este o procedură simplă care se efectuează în cabinetul de ginecologie. Medicul plasează sperma, produsă de bărbat,, care a fost colectată și procesată anterior în laborator, în cavitatea uterină a femeii. Înainte de inserare, laboratorul „curăță” spermatozoizii prin eliminarea lichidului seminal și îi face mai concentrați.

Totodată, femeia urmează anterior un tratament cu injectii hormonale pentru a produce mai multe ovocite. Acest tratament este similar cu cel prescris în procedura FIV. Testele de ovulație sau monitorizările pot fi folosite pentru a determina care este perioada potrivită pentru inseminare artificială.

Spermatozoizii sunt plasați în cavitatea uterină, astfel încât să ocolească colul uterin, făcând călătoria prin trompele uterine mai scurtă. Acest lucru crește numărul de spermatozoizi care au șansa să fecundeze ovulele.

FIV

Fertilizarea in vitro (FIV) este un tratament de fertilitate sau o procedură de reproducere asistată (ART), în care sperma bărbatului și ovulele femeii sunt fecundate  în afara corpului femeii, într-un laborator.

Femeia urmează un tratament cu injecții hormonale pentru a stimula ovarele să producă mai multe ovocite. Prelevarea ovulelor se face sub sedare, iar inseminarea se face în aceeași zi.

După fertilizare, embrionul este monitorizat cu atenție pentru a determina când trebuie efectuat transferul în uter.

Diferențe și asemănări între FIV și inseminarea artificială

Principala diferență între inseminarea artificială și FIV este că prima proceduă presupune introducerea spermatozoizilor bărbatului în uterul femeii, iar în cea de-a doua fecundarea are loc în laborator, introducându-se apoi în uter embrionii. 

În mod ideal, ovulul fertilizat se va implanta în mucoasa uterului, rezultând sarcina și nașterea unui copil.

FIV are rate de succes mai mari decât inseminarea artificială. Inseminarea artificiala este mai puțin costisitoare decat FIV și mai putin invazivă. De obicei, se recomandă cuplurilor să încerce trei proceduri de inseminare artificială înainte de a trece la FIV.

FIV și inseminarea artificială au și lucruri în comun. Tratamentul hormonal pentru femeie este similar în cele două proceduri, precumt și procesele de bază ale concepției. Injecțiile cu hormoni au scopul de a determina ovarele să producă mai multe ovocite. 

Ambele tratamente pot include procese de folosire a spermei de cea mai înaltă calitate din probele furnizate, notează deparinti.ro.

×
Subiecte în articol: FIV fertilitate inseminare vitro