|
|
Aparatul arata ca o bagheta in care se afla doua fascicule: unul pentru lumina si altul pentru imagine, ambele acoperite cu cate un strat fin de sticla. Raza luminoasa din fascicul permite vizualizarea diferitelor afectiuni in aceste zone, care sunt neiluminate. Fiecare fascicul are intre 10.000 si 15.000 de fibre, iar extremitatile fasciculului optic sunt prevazute cu lentile care maresc imaginea si o regleaza dupa dorinta examinatorului. Monitorul ghideaza examinatorul in explorari si capteaza imagini din zona leziunii. Aparatele moderne de examinare sunt prevazute cu canale de aspirare pentru mucoasa nazala, saliva sau sange, canale de irigare si canale pentru atasarea de instrumente, precum pensa de prelevare de fragmente de tesut (biopsii).
Un fibroscop performant permite o miscare de 180 de grade, ceea ce inseamna o mai buna vizualizare a afectiunilor. Pentru fibroscopiile pe cale bucala, aparatul trebuie reglat in dimensiune, in functie de distanta dintre amigdale sau de marimea limbii. Exista fibroscop pentru adulti, dar si pentru copii - dimensiunea lui fiind mai mica. Metoda de examinare se poate aplica astfel chiar si la copiii sub 6 luni si poate depista din timp o serie de malformatii.
Inainte de o fibroscopie, pacientul este anesteziat local cu ajutorul unui spray. "Aceasta metoda de examinare presupune si o colaborare din partea pacientului. El trebuie sa realizeze actiunile pe care doctorul i le cere: respiratia numai pe gura sau numai pe nas, inghititul sau vocalizarea", spune medicul Viorel Zainea. Examinarea, gratuita pana acum, va fi platita de catre pacientii in ambulatoriu si va costa aproximativ 500.000 de lei, conform noilor reglementari ale Ministerului Sanatatii.
|
EXPLOREAZA ORGANISMUL. Zonele profunde sau ascunse ale organismului uman pot fi vizualizate cu ajutorul aparatului fibroscop. Metoda identifica toate afectiunile caracteristice nasului, gatului si urechii. Aparatul fibroscop poate gasi cauza insuficientelor respiratorii acute, greu de diagnosticat prin alte mijloace. El poate da indicii si despre sangerarile care nu pot fi localizate sau despre diverse leziuni otorinolaringologice. Fibroscopul ofera informatii utile despre existenta unor tumori, a unor corpuri straine si a unor malformatii.
|
Citește pe Antena3.ro