x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Ficatul

31 Ian 2005   •   00:00

LECTIA DE ANATOMIE
Ficatul este localizat in partea dreapta sus a abdomenului si reprezinta cea mai mare glanda a organismului.
OANA VATASELU

Medicul Cosmin Popa, chirurg la Spitalul Clinic Colentina, ne spune ca ficatul este un organ indispensabil omului. Ficatul cantareste in jur de 1,5 kg, masoara circa 15 cm si are o culoare rosie-caramizie, datorita cantitatii mari de sange pe care o contine. Este compus din 2 lobi inegali, stang si drept. Lobul drept prezinta atasati 2 lobi mai mici. Fiecare lob contine mii de unitati, numite lobule, care reprezinta componentele ficatului. Lobulele sunt structurate pe sase fete. In ficat se inmagazineaza glucoza - sursa de energie a organismului.

Ficatul inlatura glucoza din sange

atunci cand nivelul acesteia este crescut. Cand organismul are nevoie de glucoza, ficatul recurge la stocul lui de energie. Ficatul are un rol important in digestie prin secretia bilei, un lichid de culoare galben-maro ce contine saruri necesare pentru descompunerea grasimilor. Considerat "uzina organismului", ficatul contribuie la mentinerea unei compozitii adecvate a sangelui prin reglarea cantitatilor de grasimi, glucide, zaharuri si vitamine ce patrund in circulatie. Pentru ca ajuta la indepartarea din sange a virusilor prin producerea de anticorpi, ficatul este o componenta vitala a sistemului imunitar. Ficatul poate fi atins de o inflamatie (hepatica, de origine virala, alcoolica sau toxica), de o infectie bacteriana globala sau localizata (abces), de un parazit (amibioza, chist hidatic), de o ciroza, de o tumora benigna sau maligna (hepatocarcinom, metastaze). Medicul Cosmin Popa considera ca factorii ce favorizeaza aparitia afectiunilor ficatului sunt: consumul excesiv de alcool, de medicamente hepatotoxice (tratamente indelungate, cum este cel al tuberculozei), drogurile, igiena precara, consumul crescut de grasimi. De asemenea, femeile ar trebui sa fie foarte atente la anticonceptionalele folosite. Dozate sau prescrise necorespunzator, acestea pot provoca afectiuni hepatice.

STIATI CA
  • Chiar daca 70% din masa ficatului este distrusa sau extirpata in urma unor afectiuni sau leziuni, el mai poate inca functiona. Capacitatea lui de regenerare este remarcabila, permitand zonei neafectate sa preia functiile sectiunii lezate, ducand la inlocuirea definitiva a tesutului.
  • In cazul hepatitei si cirozei, deseori nu apar nici un fel de simptome pana in ultimele stadii ale bolii. Coloratia galbena a pielii si ochilor este un semn al acestor afectiuni.
  • Studiile arata ca una din cinci persoane dependente de alcool ajunge sa faca ciroza.
  • Consumul a mai mult de 2-3 pahare de alcool zilnic duce in timp la leziuni ale ficatului si in cele din urma la ciroza.
  • ×
    Subiecte în articol: ficatul