x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Fir al sperantei

Fir al sperantei

de Carmen Preotesoiu    |    30 Iul 2005   •   00:00
Fir al sperantei

In comuna Voluntari, pe Strada M. Marinescu, printre sacii cu ciment si mormanele de nisip, s-a ridicat falnica, dar usor schiopatanda cladire a suferintei: "Centrul de Terapia Durerii", pentru bolnavii de cancer aflati in stadiu avansat. Ea va functiona numai daca se vor strange banii necesari: 70.000 de euro.

Initiativa apartine Fundatiei "Sfanta Irina" si are drept scop asistarea medicala, sociala si spirituala a bolnavilor de cancer in stadiu avansat. "Este un centru de ingrijiri paleative", spune doctorul Pavel Chirila, fondatorul centrului. "Proiectul a inceput acum doi ani de zile, dar din lipsa fondurilor ne miscam destul de incet", adauga medicul, dupa care da sa ne arate cladirea. Aflam ca sunt 8 camere ce pot gazdui cate doi, maxim trei bolnavi. "Am construit camere mai mici, anexand la fiecare si grupuri sanitare. Noi vrem sa lucram individualizat, sa ne aplecam asupra fiecarei persoane in parte", explica doctorul.

6.000 DE MORTI ANUAL. Drumul a fost greu, iar oamenii, in permanenta cautare de fonduri. Cladirea a fost proiectata gratuit, cu ajutorul unor profesori de la Facultatea de Arhitectura, are termopan, si acesta luat la jumatate de pret gresie, faianta, aer conditionat si multi pereti din sticla, caci, dupa spusele medicului, "muribunzii sunt dornici de lumina, de aer, de spatiu. Am lucrat cu astfel de bolnavi la Spitalul de Urgenta. Stiu ca au multe pofte, unele de neinteles. Dar cine sa le poata indeplini? Numai in Bucuresti mor anual peste 6.000 de bolnavi de cancer. Ne-am gandit ca noi sa le indeplinim macar cateva din dorintele lor. Si suntem dispusi, cu ajutorul lui Dumnezeu, ca, daca ne cer kiwi, sa putem sa le daruim kiwi". Cei 16 pacienti ai centrului vor fi dintre cei nevoiasi. Li se va oferi gratuit totul, de la gazduire pana la medicamente, regim alimentar adaptat tipului de cancer de care sufera. De asemenea, centrul va dispune de medici, infirmiere la care se vor adauga si un psiholog si un preot. Cladirea mai dispune de inca trei camere pentru membrii familiei care vor sa fie alaturi de bolnavi in momentele cele mai grele.

DOAR PENTRU 6 LUNI. Directorul Fundatiei "Sf. Irina", Pavel Chirila, spune ca termenul preconizat pentru finalizarea lucrarilor este de 1 septembrie 2005. "Nu vom putea reusi fara ajutor. Am pornit de la 100.000 de dolari, bani oferiti de un fost pacient de-al meu". Ridica din umeri, priveste catre cladirea vopsita in alb si rosu si continua pledoaria pentru intr-ajutorare: "Ministerul Integrarii Europene si Primaria Voluntari ne-au dat circa 2 miliarde jumatate pentru dotari". Buni, dar insuficienti. Recent, RomTelecom a aprobat Fundatiei o linie TELEDON pentru sase luni. E de-ajuns sa suni macar o singura data la numarul 0.900.9000.60 si vei pune o caramida in valoare de 2 euro la temelia unei mari bucurii. "Asa vei putea alina si tu suferinta unui om care isi doreste sa traiasca la fel ca tine!", spunem si noi, alaturandu-ne indemnului doctorului Pavel Chirila, cu speranta si incredere.

PE LOCUL II
"Statisticile arata ca afectiunea care apare cu o incidenta din ce in ce mai mare in ultimii ani, devenind a doua cauza de mortalitate in lume, dupa bolile cardiovasculare este cancerul", spune doctorul Chirila. "Sfanta Irina" este al doilea centru de ingrijiri paleative, dupa "Casa Sperantei" din Brasov.
Pentru a putea functiona un singur an, centrul are nevoie de o suma cuprinsa intre 70.000 si 100.000 de euro.

×
Subiecte în articol: pagina de suflete