Toată lumea îşi doreşte o minte sănătoasă într-un corp sănătos. În general, acest lucru se obţine prin exerciţii fizice, prin plimbări în aer liber sau prin masaje. Iată însă că şi cântatul, care aparent nu presupune efort fizic deosebit, poate face bine corpului, dar mai ales creierului.
O repriză de cântat în fiecare dimineaţă relaxează şi detensionează organismul, oferind un tonus bun, susţin oamenii de ştiinţă francezi şi americani.Astfel, conform lui Louise Vertigo, profesor francez de tehnici vocale, corzile vocale sunt, în fapt, muşchi al căror grad de tensiune este conectat direct la centrii emoţiei din sistemul cerebral. Folosind aceşti muşchi pentru cântat, nu doar că vă relaxaţi, ci veţi restabili nivelul optim de energie de care organismul are nevoie. De aceea, specialistul recomandă ca în fiecare dimineaţă să cântăm, să fredonăm ceva plăcut.
Mesajul e simplu: cântaţi din tot sufletul arii sau melodii preferate! Nu contează dacă nu ştiţi versurile corect sau dacă falsaţi! Important este doar procesul în sine, care are un rol benefic asupra stării de sănătate.
AVANTAJE
Vă puteţi menţine tinereţea şi fermitatea tenului, întrucât în timp ce fredonaţi puneţi în mişcare aproape toţi muşchii feţei.
De asemenea, aşa cum aţi observat, când fredonăm o melodie ritmată, aproape instantaneu facem şi câteva mişcări de dans, care activează mai multe grupe de muşchi - din jurul coloanei vertebrale, ai picioarelor, bazinului, umerilor, gâtului şi abdomenului.
Cântatul ajută şi la îmbunătăţirea capacităţii plămânilor, întrucât pentru păstrarea unor sunete la anumite intensităţi se utilizează respiraţia amplă, care presupune activarea muşchilor abdominali. Acest tip de respiraţie ajută la oxigenarea mai bună a întregului organism.
Mulţi profesori care predau arta respiraţiei susţin că tensiunea musculară abdominală ar putea fi eliminată tot prin cântec.
Studiile au arătat că această activitate, inconştientă uneori, scade ritmul cardiac, îl normalizează şi este o formă de terapie pentru persoanele care au frecvent atacuri de panică. Mai mult, medicii sunt de părere că frica, indiferent de formă, este îndepărtată rapid prin simpla intonare a uni cântec preferate.
FORMĂ DE SOCIALIZARE
În cazul bătrânilor, cântatul în cor este o formă de creare a unei stări de linişte sufletească. De asemenea, depresiile specifice vârstnicilor se atenuează în mare măsură, contribuind la îmbunătăţirea stării generale de sănătate. Medicii americani au testat efectele benefice ale cântatului asupra bătrânilor care suferă de Alzheimer şi astm. Funcţiile memoriei sunt îmbunătăţite considerabil, la fel şi capacitatea pulmonară. De reţinut este şi faptul că, prin cântat în cor, bătrânii socializează mai bine şi au un tonus de invidiat.