Ritmul tot mai intens de viata si dezvoltarea, in paralel, a tehnologiei de internet face ca freelance sa fie un gen de munca foarte popular, in care o persoana munceste de la distanta, fara sa faca o vizita la birou, nu de putine ori chiar de acasa. Se considera ca aceasta este varianta cea mai avantajoasa, intrucat permite gasirea unei balante intre afacerile profesionale si viata personala, duce la economisirea timpului de deplasare si ofera persoanelor cu handicap sansa de a se realiza din punct de vedere profesional. Cu toate acestea, studiile arata ca o astfel de experienta este adeseori contraproductiva, releva marti publicatia The Telegraph.
Potrivit expertilor, persoana care munceste la domiciliu este literalmente sfasiata intre responsabilitatile de familie si cele profesionale.
Savantul american Timothy Golden, de la Institutul Politehnic Rensselaer din New York a chestionat 316 angajati ai unei mari companii de calculatoare care muncesc ca freelancer si a constatat in cazul unora dintre ei un conflict evident dintre "job" si treburile casnice. Incercand sa le faca pe toate dintr-o data, acesti gen de oameni se simt mult mai obositi la sfarsitul zilei decat cei care merg la birou si fac o distinctie clara intre timpul alocat muncii si cel atribuit vietii de familie. Deseori, freelancerii imbina activitatea profesionala cu activitati legate de ingrijirea copiilor sau a persoanelor mai varstnice si in final ajung sa stea pana noaptea tarziu ca sa-si termine treaba de birou. Astfel, omul "arde din cauza muncii", aflandu-se chiar la el acasa.
Redactorul-sef al site-ului Working Mums, Mandy Garner, explica aceasta prin faptul ca atunci cand o persoana munceste de acasa, ceilalti membri ai familiei considera ca ea este disponibila si ii atribuie o serie de lucruri de facut. Pentru a evita astfel de situatii, ea recomanda sa se faca o distinctie clara intre timpul atribuit pentru lucruri diferite, precum si alocarea unui colt sau chiar a unei camere separate pentru activitati profesionale.