Consecintele nefaste ale tabagismului nu se limiteaza la cancer pulmonar, infarct si insuficienta respriatorie. Mai nou, au fost publicate studii care indica faptul ca fumatorul este expus unui risc crescut de a suferi de maladia Alzheimer. Ultimul in aceasta serie este studiul publicat pe site-ul Archives of General Psychatry care releva ca tabagismul cronic accelereaza declinul cognitiv legat de inaintarea in varsta. Mai precis, performantele intelectuale scad rapid in cazul persoanelor in varsta, ceea ce ar putea constitui premizele unei degenerescente cerebrale. Concluziile acestui studiu ar trebui sa-i determine pe adultii intre 40 si 50 de ani sa renunte urgent la tigara.
Séverine Sabia de la Universitatea din Londra a efectuat un studiu pe aproximativ 10.000 de angajati in serviciul civil britanic. Cercetatorii au fost interesati in mod special de consecintele fumatului la varsta de 50 de ani si care este potentialul intelectual ulterior.
Rezultatele sugereaza ca barbatii care fumeaza in mod constant prezinta o accelerare a degradarii performantelor intelectuale legate de imbatranire. Mai rau este ca persoanele care nu fac efortul de a renunta la tigara risca instalarea mai rapida a tulburarilor cognitive. In schimb, in cazul persoanelor care au abandonat tigara cu mult timp inainte de apropierea de varsta de 50 de ani deficitul cognitiv este identic cu cel al persoanelor care nu au fumat niciodata. Rezultatele demonstreaza o asociere intre tabagism si capacitatile intelectuale, in special la barbatii peste 50 de ani, explica unul dintre cercetatori. Totusi, studiul nu a observat tulburari cognitive legate de tabagism la femei, una dintre posibilele explicatii fiind faptul ca la aceasta varsta barbatii monitorizati fumeaza mai mult decat femeile.