x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Fumatul intensiv duce la demenţă

Fumatul intensiv duce la demenţă

24 Oct 2011   •   12:13
Fumatul intensiv duce la demenţă

Fumatorii de varsta mijlocie care consuma mai mult de doua pachete de tigari pe zi intampina un risc dublu de a se imbolnavi de dementa intr-o perioada de 20 pana la 30 de ani, conform unui nou studiu realizat de medici finlandezi.

Acest studiu a fost realizat pe un grup de 22.000 de persoane care au participat la o ancheta medicala intre anii 1978 si 1985. Dosarele acestei anchete medicale au fost reexaminate in 2008 pentru a observa care este proportia subiectilor ce au dezvoltat forme de dementa si pentru a stabili daca exista o legatura intre tabagism si dementa.

Rezultatele sunt prezentate pe larg in ultimul numar al revistei "Archives of Internal Medicine", potrivit Agerpres.

Aproximativ 25% dintre subiecti au primit un diagnostic de dementa, iar comparativ cu nefumatorii, persoanele care fumau in mod obisnuit mai mult de 2 pachete de tigari pe zi intampina un risc de doua ori mai mare de a plati un tribut neurologic acestui viciu.

"Pe scurt, se pare ca tabagismul cronic intensiv la varsta mijlocie poate duce la dementa intr-un interval de timp de 20 de ani", subliniaza Dr. Philippe Tellier, unul dintre cercetatorii care au participat la acest studiu.

×