x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate "Gena vârcolacilor", elementul-surpriză în combaterea cheliei.

"Gena vârcolacilor", elementul-surpriză în combaterea cheliei.

de Marina Constantinoiu    |    06 Iun 2011   •   09:48
"Gena vârcolacilor", elementul-surpriză în combaterea cheliei.

O gena “de varcolac', ce stimuleaza cresterea parului peste tot pe corp, a fost identificata de oamenii de stiinta, descoperire ce s-ar putea dovedi a furniza remediul mult-asteptat pentru calvitie, conform publicatiei britanice Daily Mail.

Geneticienii au reusit sa identifice o mutatie genetica care provoaca o maladie rara denumita hipertricoza sau “sindromul varcolacului', ce se manifesta prin acoperirea cu par des a fetei si a partii superioare a corpului.

Cercetatorii sunt optimisti ca vor putea declansa o mutatie genetica similara si la persoanele care sufera de calvitie si ca vor putea apoi controla cresterea parului doar in zonele afectate.
“Sindromul varcolacului' este o afectiune extrem de rara, existand doar 30 de cazuri cunoscute in ultimii 300 de ani. Unul dintre aceste cazuri este cel al Supatrei Sasuphan, o fetita in varsta de 11 ani din Thailanda, care in luna martie a primit titlul de “cel mai paros copil din lume', conform Guiness Book of Records. In cazul ei, intreaga fata este acoperita cu par, inclusiv pleoapele!
Cercetatori de la University of Southern California, alaturi de colegi de la Universitatea din Beijing, au identificat aceasta gena la o familie de mexicani si respectiv la o familie de chinezi ai caror membri sufera de acest sindrom (cunoscut in termeni medicali drept CGH).

×