x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Gesturi simple care ne protejează de răceli

Gesturi simple care ne protejează de răceli

de Magda Marincovici    |    09 Noi 2010   •   00:00
Gesturi simple care ne protejează de răceli
Sursa foto: /THINKSTOCK

Din categoria gesturi simple care pun la pământ pericole majore face parte şi spălatul pe mâini. Un gest pe cât de simplu pe atât de eficient în lupta contra virusului iernii, cum sunt numite generic virusurile infecţiilor de sezon.



În acest sens, medicii reamintesc că păstrarea regulilor de igienă perso-nală, în special spălatul pe mâini cu apă şi săpun, reprezintă un alt mod eficient de prevenire a îmbolnăvirilor în acest sezon: gripă, bronşite, gastroenterite, rinofaringite...

Situaţiile în care suntem pândiţi de aceste infecţii sunt infinite: transportul în comun, loc de muncă, săli de aşteptare... Banala întâlnire cu prietenii poate să se finalizeze cu o răceală de cel puţin şapte zile.
Dar ce ne facem că virusurile iernii plutesc în aer răspândiţi atunci când o persoană purtătoare strănută sau tuşeşte? Facem bine dacă ne întărim sistemul imunitar, astfel încât acesta să fie capabil să ne apere chiar dacă virusul a pătruns în organism şi, evident, încearcă să se înmulţească şi să ne îmbolnăvească. Un gest simplu, dar care dă rezultate excelente în privinţa întăririi imunităţii poate fi rezumat în sintagma "să ne facem plinul de vitamina C".

Într-un top 5 al fructelor cele mai bogate în vitamina C se află:
n) coacăzele negre (200 mg/100 g)
n) kivi (80 mg/100 g)
n) papaia (64 mg/100 g)
n) măceşe (52 mg/100 g)
n) mango (44 mg/100 g).

Iar într-un top 5 al legumelor care ne furnizează grame valoroase de vitamina C sunt:
n) ardeiul gras (120 mg/100 g)
n) ridichii negre (100 mg/100 g)
n) brocoli şi varza de Bruxelles (60 mg/100 g)
n) varză roşie şi albă (57 mg/100 g)
n) creson crud (60 mg/100 g).

Mese echilibrate nutritiv şi ore de som nocturn suficiente. Iată alte gesturi care, doar, aparent sunt mai complicate. În realitate, ele ar trebui considerate simple de orice om civilizat şi responsabil pentru propria-i sănătate. Şi încă un amănunt, mai precis un accesoriu valabil oriunde şi oricând: batista de unică folosinţă!

×
Subiecte în articol: recomandări