x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ghidul vitaminelor

Ghidul vitaminelor

de Steluta Indrei    |    14 Mar 2006   •   00:00
Ghidul vitaminelor
NUTRITIE
Ne mentin in forma. Alunga oboseala. Ofera organismului rezistenta la infectii. Protejeaza pielea, unghiile si parul. Ajuta la formarea oaselor. Vitaminele sunt acele substante magice care ne permit sa fim sanatosi. Trebuie sa fim atenti nici sa nu lipseasca, dar nici sa fie in exces. Vitaminele sunt esentiale mai ales in perioada copilariei, contribuind din plin la cresterea si dezvoltarea celor mici. Prezente in numeroase alimente, vitaminele sunt indispensabile organismului nostru, desi avem nevoie doar de mici cantitati. Dr. Nicoleta Mihaela Mindrescu, medic primar diabet, nutritie si boli metabolice la Institutul "N. Paulescu", ne ofera un ghid al principalelor vitamine.

A, B, C, D, E...

In afara de vitamina D, vitaminele nu sunt sintetizate in organismul uman si majoritatea trebuie luate din alimentatie. Exista doua mari tipuri de vitamine: cele solubile in grasimi (liposolubile) si cele solubile in apa (hidrosolubile). Vitaminele li-posolubile sunt A, D, E si K. Ele se gasesc in alimente care contin grasimi: carne, gal-benus de ou, ficat, untura de peste. Insa vi-tamina A se gaseste si in legumele cu frunze verzi (spanac, urzici, stevie, salata, varza) si in fructele colorate (piersici, caise). Cele hidrosolubile sunt vitamina C si grupul de vitamine B. Cea mai populara, vitamina C, se gaseste in kiwi, citrice, mere, dar si in ardei gras, cartofi, rosii. Vitamina C face minuni in cazul persoanelor care au o imunitate redusa. Grupul de vitamine B - B1, B2, B3, niacina, B6, B9 si B12 - este recunoscut datorita beneficiilor asupra sistemului nervos central. Cele mai bune surse de vitamine B sunt cerealele integrale, carnea, ficatul, galbenusul de ou si legumele verzi. Medicul Nicoleta Mihaela Mindrescu atrage atentia asupra suplimentelor vitaminice. Administrarea acestora este bine sa se faca la indicatia medicului, iar curele nu trebuie sa dureze mai mult de 10-20 de zile pe luna, fiindca supradozele duc la toxicitate.

CREIER
Ficatul, cerealele, carnea, galbenusul de ou, legumele verzi sunt adevarate alimente inteligente. Ele stimuleaza activitatea cerebrala datorita continutului bogat in grupul de vitamine B. Dezvoltarea sistemului nervos la copii depinde atat de vitaminele B, cat si de vitamina A. Acidul folic sau vitamina B12 se administreaza gravidelor, fiind un factor important in prevenirea malformatiilor fetale.

OCHI
Spanacul, urzicile, stevia, patrunjelul, dar si morcovii sunt importante surse de vitamina A. Betacarotenul sau provitamina A este absolut necesara pentru ochi, mai ales in ceea ce priveste vederea nocturna. Pigmentii vizuali se sintetizeaza cu ajutorul vitaminei A.

DINTI
Lipsa vitaminei A determina modificari inclusiv la nivelul dintilor, care isi schimba culoarea si devin mai sensibili in fata cariilor.

INIMA
Kiwi, citricele, merele, dar si ardeiul gras, cartofii, rosiile ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare. Vitamina C din continutul fructelor si legumelor proaspete protejeaza sistemul circulator.

STOMAC
Digestia este favorizata de consumul de fructe si legume proaspete, bogate in vitamina C, dar si de smochine, migdale, cereale integrale.

VASE SANGVINE
Uleiurile vegetale, cerealele integrale, ficatul, bogate in vitamina E, contribuie la mentinerea elasticitatii vaselor de sange. Denumita vitamina tineretii si considerata cel mai puternic antioxidant natural, vitamina E lupta contra radicalilor liberi.

PIELE SI UNGHII
Pestele, fructele de mare, galbenusul de ou, varza au in compozitie vitamina A, care contribuie la hidratarea pielii, vindecarea ranilor, ingrijirea unghiilor si stralucirea parului. In acelasi timp, vitamina A este si un foarte bun antioxidant, ajutandu-ne in lupta contra radicalilor liberi, cei care duc la aparitia imbatranirii precoce, dar si a cancerelor.

MUSCHI
Carne, oua, soia, dar si fructe si legume. Aceasta este reteta recomandata de nutritionisti pentru a avea un trup musculos. Cresterea masei musculare nu se poate realiza fara alimentele bogate in proteine. Atentie, carentele majore de vitamine B duc la paralizii ale muschilor!

OASE
Lumina soarelui, laptele, smantana, frisca, untul, ouale furnizeaza organismului vitamina D. Aceasta este implicata in metabolismul calciului si al fosforului, contribuind la mineralizarea oaselor. Deficitul vitaminei D in copilarie poate duce la rahitism. Vitamina D se sintetizeaza din piele prin intermediul razelor ultraviolete, motiv pentru care expunerea corecta si constanta la soare este deosebit de benefica, mai ales in cazul copiilor. La adult, lipsa vitaminei D se poate manifesta prin afectiuni ale oaselor (osteoporoza, osteomalacie).

ARTICULATII
Pestele, fructele de mare, cerealele integrale ne feresc de principalele afectiuni care ataca articulatiile: reumatism, artroza.
×
Subiecte în articol: vitamina vitamine