x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Gimnastica creierului

Gimnastica creierului

17 Ian 2005   •   00:00

SANATATEA BUNICULUI
Boala Alzheimer afecteaza aproape 6% dintre persoanele peste 65 de ani, atingand 10% dupa 85 de ani.
STELUTA INDREI

Pierderi de memorie, scaderea performantelor intelectuale, uitari frecvente… Aceste momente de ratacire sunt frecvente la varstnici. Ei trebuie sa isi antreneze zilnic creierul pentru a functiona normal.

Neuronii se pierd inca de la nastere si dispar o data pentru totdeauna fara a mai putea fi inlocuiti. Nu acelasi lucru se poate spune despre celelalte celule, care se regenereaza in permanenta. Dar daca neuronii nu se mai regenereaza, nu trebuie sa intram in panica. Creierul nostru insumeaza la inceputul vietii zeci de miliarde de neuroni. Chiar daca pierdem 100.000 de celule nervoase pe zi, ne mai raman suficiente pentru a avea o activitate cerebrala autonoma pana la 120 de ani. Mai mult decat atat, creierul nostru se modifica in permanenta. Cand anumite conexiuni cerebrale nu mai functioneaza sau dispar, altele incep sa se reconstituie.

Memorie

Specialistii recomanda persoanelor care au serioase tulburari de memorie, primul simptom al bolii Alzheimer, sa efectueze un control medical la un geriatru sau neurolog. Mai ales ca anumiti factori pot agrava uitarea sau pierderile de memorie. Astfel, stresul, oboseala, anxietatea, tristetea, anumite medicamente (unele somnifere, tranchilizante, antidepresive, antihistaminice etc.), tulburarile hormonale, carentele de vitamine, hipertensiunea arteriala sunt daunatoare memoriei. Lupta contra imbatranirii presupune si lupta contra degradarii circulatiei la nivelul creierului. Aceasta este legata in mare masura de ateroscleroza (depunere de colesterol pe peretele unei artere). Pentru a preveni aceasta afectiune trebuie sa avem o alimentatie sanatoasa.

Treziti-va neuronii!

In majoritatea cazurilor, scaderea performantelor intelectuale inseamna pur si simplu ca nu este destul de solicitat creierul. Uneori poate fi vorba despre boala Alzheimer, cea mai frecventa dintre demente. Un mijloc de prevenire a acesteia este antrenarea permanenta a creierului. Activitatile monotone, ocupatiile de rutina mobilizeaza intotdeauna aceleasi regiuni cerebrale. Rezultatul: celelalte zone amortesc.

Cea mai mare atentie trebuie acordata perioadei de pensie. Tulburarile de memorie sunt mai frecvente atunci, pentru ca prin incetarea muncii nu mai sunt stimulate functiile cerebrale corespunzatoare. De aceea este necesara gimnastica creierului, cu ajutorul careia ne mentinem capacitatea de gandire si cea de memorie. Activitatea intelectuala face ca neuronii nostri sa lucreze. Este bine sa jucati carti, scrabble, sah, bridge sau alte jocuri de logica sau de strategie. Memoria trebuie lucrata in fiecare zi. De exemplu, invatati pe dinafara numerele de telefon pe care le utilizati si nu consultati agenda telefonica decat dupa cea ati facut toate eforturile pentru a va aminti informatia. Memoria se intretine si povestind amintiri din viata dumneavoastra. De asemenea, memorati poezii sau cantece.

Nu uitati: cu cat este mai activ, cu atat creierul lucreaza mai bine. Gimnastica creierului este la fel de benefica precum cea a corpului.

Studiati o limba straina!

Mai profitabil pentru creier este studiul limbilor straine decat dezlegarea de cuvinte incrucisate. Este concluzia unui grup de cercetatori canadieni, autori ai unor studii care sustin ca invatatul limbilor straine este o gimnastica formidabila, care mentine creierul tanar. Pentru a ajunge la concluzia aceasta, cercetatorii au procedat la compararea rezultatelor unor teste date pe un esantion de 104 persoane cu varste cuprinse intre 30 si 88 de ani. Capacitati cognitive superioare au fost descoperite la persoanele in varsta, bilingve, dar si la persoanele in jur de 30 de ani care cunosc doua-trei limbi straine. In finalul studiului, cercetatorii canadieni spun ca nu trebuie neglijata dezlegarea cuvintelor incrucisate, dar cel mai bine ar fi sa o facem intr-o limba straina.

SFATUL MEDICULUI
Cercetatorii americani ne recomanda sa mancam un mar pe zi pentru a scapa de unele boli neurologice. Ei au demonstrat ca merele sunt bogate in antioxidanti, substante care protejeaza creierul contra afectiunilor precum Alzheimer sau Parkinson. Asta inseamna ca fructele si legumele ajuta si la mentinerea sanatatii mintale, nu doar in lupta contra cancerului sau a bolilor cardiovasculare.
×
Subiecte în articol: creierul