x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Gingivita de sarcina

Gingivita de sarcina

14 Feb 2005   •   00:00

LA STOMATOLOG
Iti doresti un copil, si testul de sarcina ti-a iesit pozitiv? Felicitari! Dar bucuria ca vei fi mama e umbrita de mici neplaceri venite o data cu perioada de sarcina. Linisteste-te, de ele nu scapa nici o femeie insarcinata, dar nici nu dureaza o vesnicie - e vorba de cateva luni din viata ta.
CATALINA NAE, Medic stomatolog

Pe langa modificarile generale ale organismului tau (cresterea in greutate, edeme, constipatie, arsuri, urinari frecvente etc.), problemele dentare sunt destul de frecvente in perioada sarcinii. In consecinta, pe langa vizitele periodice la ginecolog, trebuie sa-ti programezi si cate o consultatie la medicul dentist in fiecare trimestru de sarcina.

Furtuna hormonala

Cea mai suparatoare, dar si cea mai des intalnita problema este gingivita de sarcina.

Se stie ca sarcina este una din perioadele de "furtuna" hormonala in viata unei femei, alaturi de pubertate si de menopauza. Secretia in cantitati foarte mari a hormonilor de sarcina - progesteronul si estrogenii - modifica structura tesuturilor, precum si raspunsul la factorii de iritatie. Cresterea secretiei de progesteron determina: dilatarea capilarelor gingivale (micile vase de sange care iriga gingia), cresterea permeabilitatii si a exsudatelor gingivale. Trebuie retinut faptul ca sarcina, prin ea insasi, nu produce gingivita, dar poate favoriza, prin modificarile hormonale, actiunea placii bacteriene - adevarata cauza a gingivitei de sarcina. Deci cauza principala este lipsa de igiena, depunerea de placa bacteriana si tartru, iar hormonii de sarcina doar o favorizeaza, pentru ca gingia devine mai moale, mai sensibila si mai bine vascularizata, si atunci poate fi ranita mai usor. Simptomele gingivitei de sarcina apar in primele 3 luni, pot deveni destul de pronuntate in luna a 8-a si regreseaza in cursul lunii a 9-a si dupa nastere.

Aparitia infectiei gingivale duce la descarcari crescute de prostaglandine care pot declansa travaliul sau nasterea prematura. Tot ce aveti de facut, daca va confruntati cu astfel de neplaceri in cursul celor 9 luni de sarcina, este sa va faceti o programare la stomatologul dvs. Acesta va va face un detartraj si un periaj profesional, eliminand astfel cauza principala, urmat de folosirea unor antiseptice, restul depinzand in mare parte de dumneavoastra. "Inarmati-va" cu o periuta de dinti noua, pasta de dinti speciala pentru afectiuni gingivale, cu ata dentara (dental-floss) impregnata cu fluor si o apa de gura (de preferat care contine clorhexidina) cu care sa clatiti gura de 3-4 ori pe zi, dupa un periaj corect. Periajul trebuie facut cu blandete, evitand miscarile orizontale, cu o periuta mai moale.

Nu trebuie uitat si rolul alimentatiei echilibrate si bogate in vitamine. Sa nu lipseasca vitamina C - care controleaza hemoragiile si fierul (care raspunde de nivelul hemoglobinei si de coagulare).

SFATUL MEDICULUI
Radiografiile sunt contraindicate categoric in timpul sarcinii. Daca medicul va recomanda o radiografie dentara in cazuri de extrema necesitate, cautati un centru radiologic unde cantitatea de radiatii este minima si unde va puteti proteja cu un sort cu plumb. Cariile dentare cel mai bine e sa fie temporizate. Daca sunt urgente, se pot rezolva de catre stomatolog cu ajutorul unor manopere mai blande, folosind ace atraumatice pentru anestezii si manifestand o grija fata de pacienta.

STIATI CA
  • Femeia insarcinata are tendinta de a evita periajul din cauza sangerarii gingiei la cea mai mica atingere.
  • In perioada sarcinii, are loc o cresterea in volum a gingiei si a papilelor interdentare; dureri gingivale in cazul unor complicatii cum ar fi suprainfectarea.
  • STIRI
    LEGATURA. O buna igiena orala poate preveni problemele cardiovasculare, arata un studiu publicat in Statele Unite si care insista asupra importantei spalatului pe dinti in mod regulat. Cercetatorii au inventariat bacteriile din gura a 657 de persoane fara antecedente de boli cardiovasculare sau infarct. Astfel s-a descoperit ca persoanele cu o prezenta accentuata a unei anumite bacterii responsabila de inflamarea gingiilor sufera si de o ingrosare a peretilor arterelor, ceea ce este un factor de risc cardiovascular.

    DINTI DE LAPTE. In cazul copiilor, dintii de lapte participa la dezvoltarea vorbirii, contribuie la o mai buna digestie si la formarea tubului gastro-intestinal. Dintii copiilor sunt mai sensibili in ceea ce priveste aparitia cariilor. Cauzele cariilor sunt bacteriile care se inmultesc in cavitatea bucala din resturile de mancare ramase pe dinti. Pierderea stralucirii, schimbarea culorii, aparitia petelor pe dinti sunt semne ale imbolnavirii dintilor. Daca pe dintii de lapte au aparut cariile, atunci acestea se vor mentine si pe dintii permanenti, care in acel moment sunt in formare.

    MICUL DEJUN. Copiii care nu iau micul dejun prezinta un risc de 250 de ori mai mare de a suferi din cauza cariilor, potrivit unui studiu efectuat pe un grup de 4.000 de copii cu varste cuprinse intre 2 si 5 ani si publicat in Journal of the American Dental Association. Cercetatorii spun ca micul dejun prezinta multiple beneficii pentru sanatate, imbunatatirea performantelor scolare si reducerea riscului de obezitate. In plus, protejeaza dintii copiilor contra cariilor.

    IGIENA. Mentinerea igienei bucale este un mijloc eficient in profilaxia pneumoniei la persoanele de varsta a treia, dar si la pacientii care sufera de boli incurabile. Aparitia unei pneumonii la aceste categorii de pacienti este deosebit de periculoasa, pentru ca le poate grabi sfarsitul vietii. In unele cazuri, bolnavii in varsta nu se pot spala singuri pe dinti si nici nu au la cine sa apeleze pentru a-i ajuta. Cercetatorii americani au stabilit ca bacteriile care se gasesc in protezele dentare sunt cea mai frecventa cauza a pneumoniei la pacientii cu un sistem imunitar slabit.

    PERIUTE. Romanii foloseau pentru curatarea dintilor anumite unguente si betisoare din lemn, dar si praf din corn ars de cerb. In India, din cele mai vechi timpuri si pana astazi, pentru curatarea dintilor se folosesc ramurelele unui copac care creste numai acolo: se ia o ramurea, se inlatura coaja si se mesteca. Sucul placut la gust secretat de aceste ramuri are proprietati dezinfectante, intarind in acelasi timp dintii. Prima atestare in scris a periutei de dinti a aparut in Anglia, in secolul al XVII-lea. In secolul al XVIII-lea, in Germania au aparut periutele de dinti pe care le folosim si astazi.

    SALIVA. Potrivit statisticilor, aproximativ 30% din populatia de peste 65 de ani si-a pierdut deja dintii. Riscul aparitiei cariilor sau a problemelor parodontale creste in cazul unei secretii insuficiente de saliva, deoarece saliva contine substante antibacteriene si minerale care ajuta la remineralizarea smaltului dintilor. Se pare ca cele mai multe dintre medicamentele pe care si le administreaza persoanele in varsta au ca efect secundar uscarea gurii.
    ×
    Subiecte în articol: dinţi dintii sarcina