SANATATEA NOASTRA
Profesor doctor Ion Fulga, seful Catedrei de Farmacologie din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila", ne-a acordat un interviu despre medicamentele indicate in cazul infectiilor cu virusuri, bacterii sau ciuperci.
Jurnalul National: Ce clase de medicamente sunt recomandate in cazul fiecarui tip de infectie?
Prof. dr. Ion Fulga: Medicamentele utilizate pentru tratamentul acestor boli se numesc chimioterapice si trebuie sa se comporte, asa cum spunea Paul Ehrlich prin 1903-1904, ca niste gloante fermecate. Adica sa treaca printre celulele macroorganismului fara sa le influenteze, sa gaseasca celulele agentului patogen si numai pe ele sa le omoare. In mod evident, pentru tratamentul bolilor produse de bacterii trebuie utilizate chimioterapice antibacteriene, pentru tratamentul bolilor produse de virusuri trebuie utilizate chimioterapice antivirale, iar pentru tratamentul bolilor produse de ciuperci chimioterapice antimicotice.
Eficienta medicamentelor
Care sunt cele mai eficiente dintre acestea?
Cele mai eficace sunt indiscutabil chimioterapicele antibacteriene care, dupa originea lor, sunt de doua feluri, de origine naturala (care exista ca atare in natura) numite antibiotice si de sinteza (care nu exista ca atare in natura) numite chimioterapice de sinteza. Chimioterapicele antibacteriene sunt active insa numai fata de anumite bacterii astfel incat fiecare tip de infectie bacteriana trebuie tratata cu anumite chimioterapice in functie de specificul acelei bacterii. Totalitatea bacteriilor, sensibile la un anume chimioterapic antibacterian, constituie spectrul de activitate antibacteriana a chimioterapicului respectiv. Unele chimioterapice sunt active pe foarte multe specii bacteriene si se numesc chimioterapice cu spectru larg, iar altele sunt active pe mai putine specii microbiene si se numesc chimioterapice cu spectru ingust. Nu exista insa nici un chimioterapic care sa fie activ pe toate speciile microbiene.
De ce sunt medicamentele antivirale mai putin eficace?
Daca imi este permisa o exprimare mai plastica, virusurile nu prea pot fi omorate, deoarece virusurile nu prea traiesc. Virusurile sunt structuri la limita, la granita, intre lumea vie si lumea nevie. Chimioterapicele antivirale pot cel mult sa opreasca multiplicarea virusurilor, asa cum se intampla spre exemplu in tratamentul SIDA, in tratamentul anumitor forme de hepatita virala, gripa, herpes si alte cateva boli virale in care exista un tratament antiviral specific. Din fericire insa, cu unele exceptii notabile precum SIDA, turbarea, hepatita virala, imensa majoritate a bolilor virale sunt boli usoare care se vindeca singure, fara tratament.
Conditii
Ce conditii trebuie sa indeplineasca un medicament antiinfectios pentru a fi eficace?
Pentru ca un medicament antiinfectios sa fie eficace in tratamentul unei boli infectioase trebuie ca acel medicament sa indeplineasca doua conditii, respectiv sa fie activ fata de microbul care produce infectia si sa realizeze concentratii active la locul infectiei. Deci, ca pentru orice medicament, si pentru aceste medicamente se poate spune ca nu exista medicamente bune si medicamente proaste, ci exista medicamente bine alese si medicamente prost alese. Daca un medicament antibacterian realizeaza concentratii active la locul infectiei dupa administrare orala si este activ fata de microbul care a produs infectia, categoric va fi mai eficace decat un medicament injectabil care nu ajunge la locul infectiei sau nu este activ fata de microbul care produce infectia.
|
EXEMPLE. "Cloramfenicolul administrat pe cale orala poate fi activ in tratamentul meningitei bacteriene pentru ca este activ fata de microbii care produc aceasta boala si se concentreaza bine in creier, locul infectiei. Pe cand aminoglicozidele, care se administreaza injectabil, nu sunt eficace in tratamentul meningitelor bacteriene, desi sunt in general active fata de microbii care produc aceasta boala, dar nu patrund in creier, locul infectiei. In schimb, aminoglicozidele pot fi foarte eficace in tratamentul infectiilor urinare, deoarece se concentreaza bine in urina si sunt active pe microbii care produc infectii urinare", exemplifica prof. dr. Ion Fulga actiunea diferita a chimioterapicelor antibacteriene.
Citește pe Antena3.ro |
|
STIATI CA |