x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Gonoreea

21 Feb 2005   •   00:00

SEXOLOGIE

VASILE BENEA - medic primar, dermato-venerologie

Gonoreea ("blenoragie", "sculament") este o infectie transmisibila sexual (ITS) produsa de Neisseria gonorrhoeae (gonococ), o bacterie care infecteaza numai omul. Boala se transmite aproape exclusiv prin contact sexual (inclusiv oro-genital) sau in timpul nasterii (de la mama infectata la nou-nascut). Purtatorii asimptomatici (fara manifestari clinice) sunt reprezentati de obicei de femei, care pot transmite infectia timp de saptamani sau luni, fiind identificate prin aparitia infectiei la partenerii sexuali.

La barbati si la femei

In majoritatea cazurilor, dupa o perioada de incubatie de trei-cinci zile, la barbati apar semne de uretrita acuta: urinari frecvente si dureroase, erectii dureroase si o secretie uretrala abundenta, purulenta, de culoare galben-verzuie (de aici si denumirea bolii, care se traduce din greaca prin "scurgere de samanta"), mai accentuata in cursul diminetii. Rareori, secretia poate fi minima, de culoare galbuie sau incolora. Manifestarile clinice pot disparea si fara tratament dupa cateva saptamani, dar boala evolueaza in continuare, putand aparea complicatii tardive. Unele dintre sechelele uretritei gonococice foarte frecvente in trecut, stricturile uretrale, astazi sunt rareori intalnite.

La femei perioada de incubatie este de obicei de 10 zile; de cele mai multe ori semnele bolii sunt discrete, cu scurgeri vaginale, usturimi la mictiune sau sangerari dupa contactul sexual. Uneori afectiunea devine simptomatica prin complicatii (boala inflamatorie pelviana) sau manifestari (de obicei uretrita) la partenerii sexuali. Foarte rar, mai ales la fetite sau la femeile tinere la debutul vietii sexuale, gonoreea poate evolua acut, cu scurgeri vaginale abundente, de culoare galben-verzuie.

Boala inflamatorie pelviana, intalnita la 10%-20% dintre femeile cu gonoree, cuprinde o asociere de endometrita, anexita, abcese tubo-ovariene, pelviperitonita si de alte complicatii locale. In afara N. gonorrhoeae, in aparitia bolii inflamatorii pelviene pot fi implicate si Chl. trachomatis, M. hominis si unele bacterii din microflora vaginala. Este mai frecventa la adolescente si la femeile cu dispozitive intrauterine, la cele care utilizeaza dusurile intravaginale sau au vaginoza bacteriana.

In cele mai multe cazuri se manifesta clinic prin dureri abdominale bilaterale care apar la cateva zile de la inceputul menstruatiei. Netratata, boala inflamatorie pelviana simptomatica sau asimptomatica se complica cu cicatrice ale trompelor uterine si consecutiv cu riscul de sarcina extrauterina si sterilitate secundara. La gravide, gonoreea se asociaza cu un risc crescut de avort spontan, nastere prematura, ruptura precoce a membranelor si de mortalitate perinatala. Mamele infectate pot transmite N. gonorrhoeae la fat in utero, in momentul nasterii sau post partum. Nou-nascutii pot avea de obicei conjunctivita gonococica (care apare la doua-sapte zile de la nastere) si mai rar artrita, septicemie sau rectita gonococica. De aceea, se recomanda ca gravidele sa fie controlate, pe langa o posibila infectie sifilitica sau cu HIV, si pentru gonococ.

Orbire

Alte manifestari ale infectiei gonococice sunt gonoreea ano-rectala (apare de obicei prin contact sexual ano-genital; manifestari clinice asemanatoare pot fi determinate de infectia cu Chl. trachomatis sau H. simplex), faringita gonococica (mai frecventa la barbatii homosexuali - aproximativ 10%-25% - , dar si la femei - 10%-20%), conjunctivita gonococica (intalnita in special la nou-nascuti - ophtalmia neonatorum - , cauza importanta de orbire in tarile subdezvoltate), septicemia gonococica etc.

Diagnosticul se stabileste prin examenul microscopic al secretiei uretrale (respectiv vaginale). De asemenea, se pot folosi culturile (metoda de referinta), testele de imunofluorescenta sau de amplificare genica (PCR, LCR - au sensibilitate mare, dar sunt scumpe).

Utilizarea prezervativelor asigura o protectie buna fata de infectia gonococica. Din cauza riscului de a selecta tulpini de gonococ rezistente la antibiotice, nu este recomandata administrarea profilactica de antibiotice. Nu exista un vaccin care sa previna boala.

VECHIME. Boala este cunoscuta din cele mai vechi timpuri, descrieri ale sale fiind intalnite in vechile scrieri chinezesti, Vechiul Testament etc. Gonococul afecteaza cu predilectie mucoasa tractului urogenital inferior (uretra, colul uterin); de asemenea, poate infecta si mucoasele rectala, oro-faringiana sau conjunctivala. Neisseria gonorrhoeae este unul dintre cei mai frecventi agenti etiologici ai ITS; astfel, s-a estimat ca in 1995 pe glob au fost inregistrate peste 250 de milioane de cazuri de gonoree. Gonoreea este mai frecventa in tarile subdezvoltate. In ultimii ani, in tarile occidentale, se observa cresterea incidentei gonoreei (ca si a altor ITS) mai ales in randul homosexualilor si al imigrantilor. Au un risc crescut de a contracta boala persoanele care isi schimba frecvent partenerii sexuali sau cu parteneri sexuali multipli, persoanele tinere, cei cu nivel socio-economic si educational redus, prostituatele si cei care se drogheaza.

STIATI CA…
  • Deoarece gonococul prezinta o capacitate deosebita de a dezvolta rezistenta fata de antibiotice (fapt care ingreuneaza tratamentul), este necesar ca tratamentul sa fie condus de medicul specialist dermato-venerolog dupa efectuarea investigatiilor.
  • Netratata, gonoreea poate evolua spre complicatii, cum sunt anexita (cauza principala de sterilitate) si conjunctivita (care poate determina orbirea).
  • STIRI
    ZIMBABWE. Negustorii intreprinzatori din Zimbabwe au scos la vanzare bratari confectionate din prezervative feminine. Acestia taie partile superioare ale prezervativului, le coloreaza si le vand sub forma de bratari. Prezervativele feminine fac parte dintr-un program guvernamental de lupta impotriva raspandirii SIDA, din moment ce 25% din populatia adulta a acestui stat este infectata cu virusul HIV. Prezervativele feminine sunt niste saculeti din poliuretan, cu o lungime de 17 centimetri si un diamentru de 7,8 centimetri, cu doua inele diferite ca marime la capete. Cel mai mic dintre ele ajunge la uter, iar cel mai larg ramane in partea exterioara a vaginului. Eficienta acestor prezervative este de 79%-95%.

    IRITATII. Multe femei au senzatia de arsura insotita de mancarimi in zonele genitale. Aceste stari neplacute pot fi provocate de iritatiile produse de sapunuri, uleiuri de baie, spermicide, clorul din piscine, spray-uri pentru igiena intima, solutii pentru spalaturi vaginale sau lubrifianti parfumati, hartie igienica parfumata sau colorata, tampoane si absorbante externe parfumate.

    MASINI. Ca urmare a unui studiu sociologic, cercetatorii britanici au aratat ca femeile sunt atrase de barbati si din cauza culorii masinii acestora. Mai mult de 50% dintre femei au afirmat ca incearca sa il priveasca pe sofer si chiar sa flirteze cu el numai pentru ca le place culoarea masinii acestuia. Cea mai atragatoare culoare din perspectiva feminina este argintiul, urmeaza negrul, apoi rosul. Barbatii care conduc automobile de culoare alba, verde nu le trezesc nici un interes femeilor. Fiecare a zecea femeie a recunoscut ca macar o data in viata s-a intalnit cu un barbat numai pentru automobilul sau.
    ×
    Subiecte în articol: boala gonoreea