Dacă până acum aveau interzis la fast food din cauza centimetrilor care se adunau în talie, domnii au un motiv în plus să se ferească de burgerul cu de toate. Un studiu recent, realizat de cercetătorii de la Universitatea California - San Diego, arată că grăsimile trans, considerate și până acum cel mai periculos tip de grăsimi din alimente, afectează memoria bărbaților tineri.
Grăsimile trans sunt considerate de medici cel mai nociv tip de grăsimi care poate fi consumat de oameni. Ele se găsesc, de obicei, în alimentele super-procesate și sunt incriminate de creșterea nivelului de colesterol „rău” (LDL) în sânge și scăderea colesterolului „bun” (HDL). Un plus de LDL în organism a fost asociat de-a lungul timpului cu riscul crescut de a face boli cardiovasculare.
În cadrul studiului, peste o mie de bărbați de toate vârstele au fost supuși unui test în care trebuiau să își amintească mai multe cuvinte. Bărbații care consumau mai multe grăsimi trans în alimentație au obținut rezultate mai slabe.
De altfel, în toată lumea, autoritățile încearcă să limiteze consumul acestui tip de grăsimi. Administrația americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) a hotărât eliminarea din alimente a grăsimilor artificiale periculoase pentru sănătate, până în 2018.