x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Gripa nu a ajuns încă în România. Ministerul Sănătăţii pregăteşte un milion de doze de vaccin

Gripa nu a ajuns încă în România. Ministerul Sănătăţii pregăteşte un milion de doze de vaccin

03 Noi 2011   •   10:59
Gripa nu a ajuns încă în România. Ministerul Sănătăţii pregăteşte un milion de doze de vaccin

Pe teritoriul Romaniei nu s-au inregistrat cazuri de gripa confirmate in laborator. In Romania, activitatea virozelor respiratorii este de intensitate joasa, fara raspandire geografica, fara tendinta de crestere semnificativa, fara probe pozitive pentru virusurile gripale, anunta Ministerul Sanatatii

Conform raportului transmis de catre Centrul National de Supraveghere a Bolilor Transmisibile la Ministerul Sanatatii, in saptamana 24-30 octombrie, 94.111 persoane s-au prezentat la medic cu infectii respiratorii acute, numarul lor fiind comparabil cu cel inregistrat in saptamana precedenta. Peste 16.000 dintre acestia au fost inregistrati cu pneumonii, iar 78 000 cu viroze respiratorii.

Numarul cazurilor compatibile clinic cu gripa inregistrate la nivel national a fost mai mic comparativ cu cel inregistrat in saptamana precedent (80 fata de 100).

Doar in judetele Harghita, Covasna, Ialomita, Buzau si Sibiu incidenta infectiilor respiratorii depasit semnificativ incidenta medie calculata.

Ministerul Sanatatii deruleaza si anul acesta campania de vaccinare gratuita antigripala.

In 2011, Ministerul Sanatatii va achizitiona un milion doze de vaccin gripal pentru imunizarea persoanelor cu risc ridicat de imbolnavire.

Campania de vaccinare se deruleaza in doua etape. In prima etapa, directiile de sanatate publica au achizitionat 256 281 doze de vaccin gripal cu care s-a inceput imunizarea persoanelor cu risc ridicat de imbolnavire, cu prioritate persoanele cu varsta peste 65 de ani, cele cu boli cronice, in special boli respiratorii si cardiovasculare, boli metabolice, copii si batrani institutionalizati, personal medical, conform recomandarilor OMS si ECDC.

Restul de aproximativ 730000 de doze de vaccin gripal vor fi achizitionate de catre Ministerul Sanatatii, prin licitatie publica, urmand ca acestea sa fie distribuite in teritoriu dupa data de 15 noiembrie a.c., pentru continuarea campaniei.

Ministerul Sanatatii recomanda populatiei ca, in aceasta perioada cu fluctuatii frecvente de temperatura, sa asculte sfatul medicilor, sa respecte regulile de igiena pentru evitarea imbolnavirilor.

Masurile de igiena personala, precum spalarea cu apa si sapun a mainilor, folosirea batistelor pentru stranut sau tuse sunt esentiale pentru prevenirea imbolnavirilor prin afectiuni respiratorii, si in special prin gripa.

Respectarea unui regim de viata sanatos – alimentatie bogata in proteine, legume si fructe, odihna si miscare (mers pe jos, cu bicicleta, patinaj, sporturi diverse) este esential pentru mentinerea unui corp sanatos.

De asemenea, persoanele varstnice, in special cele cu afectiuni cronice cardiace si respiratorii, este bine sa evite deplasarile si frecventarea locurilor aglomerate care creeaza premisele imbolnavirii sau a aparitiei unor complicatii.
×