Conferentiar doctor Victoria Arama, de la Institutul "Matei Bals", si medicul primar Simin Florescu, directorul medical al Spitalului de Boli Infectioase si Tropicale "Victor Babes" au vorbit vorbit pentru Jurnalul National despre cum putem preveni gripa sezoniera, de ce trebuie sa ne vaccinam si de ce unii medici sunt impotriva vaccinului.
Medicii au sfatuit cititorii sa isi faca vaccinul antigripal, dar au vorbit si de alte metode de a ne feri de gripa. Iata in continuare cateva puncte atinse in discutie:
Simin Florescu: "Gripa este foarte contagioasa. Cei care se stiu cu niste boli cronice, ar trebui sa evite aglomeratia, ne referim la varstinici, la copii. Daca nu pot evita aglomeratia, macar sa respecte igiena cu strictete - spalatul mainilor, folosirea servetelelor de unica folosinta si aruncarea lor imediat dupa folosire. Acest lucru ar trebui invatat mai bine in scoala. Sa stie sa-si acopere nasul atunci cand stranuta si sa se spele pe maini dupa. Astfel de lucruri ar putea limita raspandirea gripei".
Victoria Arama: "Scaderea temperaturii are un impact asupra puterii individului de a rezista la virus, dar este un rol marginal, intotdeauna. Nu temperatura scazuta este cauza gripei".
Simin Florescu: "Medicamentele naturale pot ajuta, atata timp cat sunt folosite in profilaxie. Cand vine vorba de tratament, insa, singurele tratamente sunt cele cunoscute si care nu sunt homeopate. Ele ajuta la prevenirea bolilor, nu si la tratarea lor".
Victoria Arama: "In acest an, compzitia vaccinului antigripal contile si tulpinile gripelor aviare si porcina. Numarul de imbolnaviri de anul acesta nu este mai mare ca in anii trecuti".
Simin Florescu: "Vaccinarea este recomandata in fiecare an, in special in cazul varstnicilor. Dupa 60 - 65 de ani in sus, gripele pot fi foarte periculoase".
Victoria Arama: "Centrul care se ocupa de productia de vaccin a primit o finantare europeana si s-au facut investitii care fac ca vaccinele romanesti sa aiba aceeasi calitate ca cele europene".
Simin Florescu: "La medic trebuie sa apelam de la primele semne ale bolii. Trebuie evitata automedicatia. Antibioticele nu au ce cauta in tratamentul gripei. Acest lucru duce la complicatii".
Victoria Arama: "Febra la copii si varsnici duce la deshidratari care pot fi foarte grave. De aceea aportul de lichide este foarte important. La un pacient febril, daca media este de doi litri de lichid pe zi, consumul ar trebui sa urce la minimum trei. Daca nivelul de deshidratare este considerabil, este necesara vizita la spital, unde sa fie facuta hidratarea".