de OANA ANTONESCU | |
PRIM AJUTOR | |
|
Obstructia cailor aeriene sau asfixierea mecanica inseamna blocarea cailor aeriene superioare cu un corp strain sau cu un bol alimentar. Victima se va sufoca, iar daca va ramane constienta, ea va indica acest lucru prin prinderea gatului cu mainile. Foarte importanta este natura obiectului care a ramas blocat in gat: materialul (daca este vorba de un obiect vegetal, care are tendinta sa se macereze, riscul de infectie este foarte mare) si dimensiunea (daca blocheaza partial sau total caile respiratorii). Primul pas consta in scoaterea in exterior a limbii victimei. Apoi sa vada ce fel de obiect este blocat in gat si in ce zona. Nu se poate vedea mai departe de amigdale, iar daca obiectul nu este vizibil, nu trebuie sa incercati sa il scoateti cu degetele. Aceasta manevra nu va face decat sa impinga obiectul si mai jos, in caile respiratorii, lucru care poate duce la moartea victimei. Manevra Heimlich se efectueaza prin asezarea bratelor in jurul victimei. Strangeti in pumn una dintre maini, asezandu-le in centrul abdomenului victimei, deasupra ombilicului si sub coaste. Efectuati compresii rapide si repetate, impingand spre interior si in sus. Daca victima este o femeie insarcinata sau o persoana obeza, pozitionati pumnul la mijlocul sternului acesteia. Nu asezati mainile pe coaste sau pe marginea inferioara a sternului.
|
Manevra care trebuie efectuata in cazul unui copil care se asfixiaza se numeste "upside down" si presupune ridicarea lui in aer, cu capul in jos. In acest fel, corpul strain este expulzat din gat.
Daca manevra nu are efect, iar victima intra in stare de inconstienta, ea trebuie intinsa pe spate si cel care acorda primul ajutor ii va face un masaj asemanator celui cardiac. "Din asfixiere mecanica se poate muri, iar ceea ce trebuie sa se stie este ca acei corpi straini neglijati dau infectii puternice pentru ca sparg peretele faringelui sau al esofagului", spune medicul Anca Iliescu.
|
FARA PAINE. "Semnele clinice sunt tulburarea la inghitit, imposibilitatea de a tusi, respira sau vorbi. Solutia nu este sa manance paine, asa cum se stie in traditia populara, ci sa apeleze la medic", ne sfatuieste medicul primar Anca Iliescu, de la Institutul de fono-audiologie si chirurgie functionala O.R.L. "Prof. Dr. Dorin Hociota".
|