Hadronterapie cu ioni de carbon sau carbonterapie. Este o tehnică promovată mai ales în Japonia. Nu este nouă, în unele ţări din Europa fiind folosită încă din anii “55. Hadronterapia permite vindecarea unor forme de cancer letale încă la ora actuală. Această tehnică presupune trimiterea unui fascicul de ioni de carbon la nivelul tumorii. Aceşti ioni pătrund în celulele tumorale creându-le leziuni mai grave ca alte tratamente, la nivelul materialului lor genetic. Acţiunea ionilor este intensă. Fasciculul de ioni este orientat cu precizie, în aşa fel încât celulele tumorale pot fi ţintite cu exactitate. Celulele tumorale nu mor imediat, dar devin treptat inacapile de a se mai multiplica. Într-o perioadă de timp diferită, în funcţie de tipul cancerului, tumora dispare, putându-se vorbi chiar de vindecare, explică Jean Yves Giraud, doctor în fizică medicală, la CHU Grenoble, pentru cotidianul Le Figaro într-un articol apărut recent online.
Hadronterapia este recomandată mai ales în cazul tumorilor radiorezistente. “Se vorbeşte despre tumori radiorezistente, atunci când acestea nu pot fi sterilizate prin radioterapia clasică, cel puţin în timpul administrării dozelor. Astfel, pentru a fi eficiente, trebuie să se recurgă la doze insuportabile pentru organism. În acest tip de situaţie, hadronterapia poate fi o soluţie interesantă, remarcă profesorul Jean Leon Lagrange din cadrul serviciului radioterape al Spitalului Henri-Mondor, Creteil. Comparativ cu razele X (radioterapie) care traversează organismul în ansamblul lui şi, deci, iradiază inclusiv celule sănătoase, ionii de carbon se opresc la nivelul tumorii. Adică, toate celule sănătoase din jurul tumorii sunt ocolite. Aceşti ioni de carbon sunt extrem de distructivi, dar acţionează exclusiv la nivelul celulelor maligne, subliniază profesorul Balosso, şeful serviciului radioterapie, la CHU Grenoble.
Totuşi, trebuie reţinut că hadronterapia nu este o terapie miraculoasă pentru toate formele de cancer. Dar există speranţa mai ales din partea specialiştilor japonezi că această tehnică va fi perfecţionată spre a fi folosită în cazul tumorilor voluminoase ale bazinului şi membrelor.
În Europa, hadronterapia este administrată în Franţa, Elveţia, Italia, Suedia, Marea Britanie. În ţara noastră, medicul radioterapeut Nicolae Verga, împreună cu un grup de specialişti, au creat Societatea Română de Hadronterapie. Medicul Verga spune că în hadronterapie “iradierea nu mai pleacă din tumoră, iar radiaţiile care trec prin organism, până la tumoră, sunt de doar 30% din radiaţiile totale din tumoră".