x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Hai la spanac si urzici

Hai la spanac si urzici

28 Mar 2005   •   00:00


  • de DANIELA SONTICA
  • TERAPII ALTERNATIVE
  • Doctorul Larisa Ionescu Calinesti, medic specialist medicina interna, cu competente in apifitoterapie la Centrul National de Acupunctura si Homeopatie din Bucuresti, considera necesara o cura depurativa cu plante de sezon. Printre acestea, ideale sunt urzica, urzica moarta si papadia. Concomitent, este bine ca din alimentatie sa nu lipseasca spanacul, stevia si leurda.

    "Innoiti-va" sangele!

    "Urzica stimuleaza toate secretiile digestive endocrine: gastrice, biliare si pancreatice", spune dr. Larisa Ionescu Calinesti. Aceasta planta a fost daruita cu toate vitaminele si, in plus, datorita taninurilor continute, este un bun diuretic, un puternic imunostimulator, fiind indicata in tratamentele cancerelor.

    Urzica este eficienta in tratamentul afectiunilor urinare, adenomului de prostata, guta, artroza, acnee si furunculoze. In combinatie cu brusturele este un bun remediu al afectiunilor ginecologice.

    Mai putin stiute sunt proprietatile astringente ale urzicii moarte, pe care dr. Larisa Ionescu Calinesti o recomanda in leucoree, vaginite, cervicite, metroragii si in alte afectiuni ginecologice. Pentru aceasta sunt recomandate infuziile de urzica moarta pentru uz intern si extern (spalaturi).

    Secretul lui Popeye

    In desenele animate il vedeam adesea pe Popeye Marinarul cum lua o "doza" de spanac si devenea puternic si plin de viata. Intr-adevar, spanacul este bogat in fier, comparativ cu alte plante. De asemenea, este o sursa de vitamine B si C, de saruri minerale si aminoacizi. Ar fi exagerat sa credem insa ca spanacul poate trata o anemie puternica, deoarece ar trebui consumate kilograme pentru a-i furniza organismului cantitatea necesara de fier si vitamine.

    Spanacul este usor laxativ si combate constipatia cronica, la fel ca si stevia si urzicile.

    Nu ocoliti papadia!

    Ca depurativ, foarte apreciata de fitoterapeuti este si papadia. Este buna pentru actiunile de drenare a continutului veziculei biliare, dar si pentru cele diuretice. Este in acelasi timp si un usor laxativ. Desi radacina contine principii active mai puternice, in infuzie se recomanda frunzele. O cura de papadie dureaza doua saptamani si este ideala in cazul persoanelor predispuse la racelile specifice schimbarilor bruste de temperatura sau celor depresive.

    Ca aliment, se poate consuma o salata delicioasa din frunze de papadie, in amestec cu cartofi si oua fierte.

    LEURDA. Aiul sau usturoiul salbatic, cum se mai numeste leurda, apare la inceputul lui aprilie prin paduri si cranguri, raspandind un miros intepator, specific. Leurda este indicata in curele depurative de primavara, ajutand in acelasi timp si la vindecarea unor boli de piele. Se consuma ca aliment, taiata fin si amestecata fie in supe, in piureul de urzici, salate, fie presarata pe felii de paine cu unt.

    AVERTISMENT. Cura depurativa cu urzica presupune prepararea unei infuzii: o lingurita si jumatate de urzica la 250 ml de apa. Se bea dimineata si seara cate o cana. Cura nu trebuie sa depaseasca 10-14 zile, deoarece excesele nu sunt bune, spune dr. Larisa Ionescu Calinesti. Un regim alimentar exculsiv vegetarian, pe baza de urzici, spanac si stevie, favorizeaza aparitia calculilor renali.

    COSMETICA. Urzica poate fi utilizata in combaterea matretii si in caderile de par. Infuzia de urzica reda firului de par stralucirea si vigoarea. Se spala parul cu o infuzie realizata astfel: se pun 10 maini de frunze de urzica in 5 litri de apa care se fierb la foc mic. Daca se folosesc radacini, se pun doua maini in aceeasi cantitate de apa care se lasa la macerat o noapte si se dau apoi in clocot. Se poate masa pielea capului cu tinctura de urzica, obtinandu-se aceleasi efecte curative.
    ×
    Subiecte în articol: urzica