x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Hepatita C, devastatoare, dar vindecabilă

Hepatita C, devastatoare, dar vindecabilă

de Magda Marincovici    |    15 Feb 2015   •   19:22
Hepatita C, devastatoare, dar vindecabilă
În ţara noastră, aproximativ 600.000 de persoane sunt infectate cu virusul hepatitei C
Din primul semestru al acestui an, bolnavii de hepatita C din ţara noastră ar putea avea acces la tratamentele moderne (tripla terapie şi interferon free), a anunţat dr. Vasile Ciurchea, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). “Nu aş vrea să vă dau o zi sau o săptămână, dar pot să vă spun că, într-un timp foarte, foarte scurt. Eu zic că în primul semestru al anului 2015. (…) Suntem gata să dăm drumul tratamentelor moderne în hepatită, dar nu o pot face de unul sigur, trebuie să colaborăm toţi — pacient, profesionişti, sistem de asigurări, Ministerul Sănătăţii, Ministerul de Finanţe, Agenţia Naţională a Medicamentului”, spune preşedintele CNAS. Şi medicii, şi pacienţii, şi autorităţile sunt de acord că trebuie făcute eforturi pentru a introduce noile terapii, deoarece avem cel mai mare număr de persoane infectate cu virusul hepatitei C (aproximativ 580.000), cel mai mare număr de decese provocate de complicaţiile acestei infecţii şi, potrivit unui studiu, dacă nu se îmbunătăţeşte depistarea şi tratarea hepatitei C, costurile sistemului sanitar se pot dubla până în 2040, comparativ cu 2014, iar rata anuală a deceselor va creşte de la 1.200 la aproape 3.500, în 2040. Şi aceasta în condiţiile în care hepatita C o boală devastatoare “este perfect vindecabilă cu noile terapii, ceea ce este “o şansă rară în patologia infecţioasă”.

Noile terapii sunt administrate oral, sunt de scurtă durată, bine tolerate, cu rată de vindecare între 85% şi 100%. Toate aceste calităţi se reflectă în preţ. În acest sens, preşedintele CNAS spune că sunt discuţii cu companiile producătoare referitoare la preţ, în aşa fel încât bugetul să poate face faţă şi un număr cât mai mare de pacienţi să aibă acces la noile molecule.

Selecţia pacienţilor care ar putea beneficia de aceste terapii se va face de medici pe baza unor criterii. În acest sens, prof. dr. Liana Gheorghe, Centrul pentru boli digestive şi transplant hepatic Fundeni, a explicat că noile terapii vor fi prescrise pacienţilor care au cea mai mare nevoie, care nu mai răspund la alte terapii, fără a exista limite de vârstă.

Dr. Anca Streinu-Cercel, medic specialist, Institutul “Matei Balş”, subliniază că “din punctul de vedere al medicului infecţionist, vorbim de virusul C, virusul B şi HIV. Şi, în 2015, doar unul singur din cele trei poate fi vindecat: virusul C”. Pacienţii din ţara noastră cu hepatită C sunt din categoria de vârstă 40-70 de ani, dar chiar şi peste 80 de ani. “Nu trebuie să uităm pacienţii tineri. Unii dintre ei cu anumite obiceiuri: tatuaje, piercing, droguri injectabile. Un studiu realizat la Institutul “Matei Balş” pentru tinerii utilizatori de droguri intravenoase arată că 80% dintre aceştia sunt infectaţi cu virusul C”, spune dr. Anca Streinu-Cercel.

×