x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Hipnoza slabeste

Hipnoza slabeste

24 Ian 2005   •   00:00

ALIMENTATIE ECHILIBRATA

MAGDA MARINCOVICI

Medicul hipnoterapeut francez Jean Marc Benhaiem dezvaluie in Le journal sante cateva secrete ale hipnozei care sunt datatoare de sperante persoanelor supraponderale si obeze.

Potrivit specialistului francez, hipnoza poate contribui la modificarea comportamentului alimentar al acestor persoane. Daca aceasta persoana considera dulciurile ca o forma de recompensa pentru un rezultat bun obtinut, ea va putea, gratie hipnozei, sa le simta si ca pe un dusman al sanatatii ei. Aceasta persoana va trebui sa-si modifice perceptia despre dulciuri. Dar in acelasi mod ea nu va mai percepe legumele ca niste alimente "triste" sau alcoolul ca pe bautura datatoare de buna dispozitie. Treptat, ea va intelege ca mananca prea mult, ca pofta exagerata ii dauneaza sanatatii si ca e nevoie de un alt stil de a se hrani.

Comportament alimentar

Revenirea la greutatea normala cu ajutorul hipnozei nu are contraindicatii. La aceasta metoda poate avea acces oricine. Totusi, potrivit doctorului Benhaiem, prea putine persoane obeze sunt pregatite sa renunte la placerea de a manca si sa faca acest pas enorm spre adoptarea unui stil alimentar echilibrat.

Metoda doctorului Benhaiem debuteaza cu doua sedinte de acomodare, dupa care continua cu terapie in grupuri de doua-patru persoane. Terapia de grup presupune si un schimb de opinii privind obiceiurile alimentare ale subiectilor.

Doctorul Benhaiem nu ascunde faptul ca modificarea comportamentului alimentar este dificila si ca adesea rata de reusita este mai mare in renuntarea la fumat decat in eliminarea kilogramelor suplimentare. Este motivul pentru care specialistul este de parere ca si pe pachetele de bomboane ar trebui inscriptionat "risc de obezitate si de hipercolesterolemie".

Pentru doctorul Benhaiem, anorexia si bulimia sunt tulburari mult mai dificil de tratat, deoarece in aceste cazuri apar probleme legate de imaginea de sine, de relatii cu persoanele din anturaj. Dar asupra acestor tulburari se poate interveni cu succes daca ele sunt de data recenta. Daca ele sunt instalate de mai multi ani si exista riscuri vitale, se impune chiar spitalizarea. Hipnoza medicala s-a dovedit benefica si in alte probleme de sanatate. Pe langa tabagism, alcoolism, droguri, prin hipnoza se pot calma dureri cronice, migrene. De asemenea, s-au inregistrat ameliorari in cazuri de depresie, fobie, anxietate. Aceasta terapie poate fi folositoare studentilor care nu au incredere in ei in fata unui examen dificil.

RATA DE SUCCES a hipnozei este de peste 50%. Metoda slabitului prin hipnoza medicala avantajeaza persoanele la care indicele masei corporale nu arata obezitate morbida. Cu cat se intervine mai rapid, cu atat sansele de reusita sunt mai mari. In acest sens, un rol major il au rudele, prietenii persoanelor grase. Cei din jur pot sa convinga aceste persoane sa nu abandoneze lupta cu kilogramele.

SFATUL MEDICULUI
Doctorul Jean Marc Benhaiem sustine ca hipnoza medicala poate sa schimbe comportamentul alimentar al obezului. Dar pentru aceasta este esentiala vointa lui de a slabi si de a-si schimba perceptia asupra alimentatiei. Hipnoza nu poate face minuni atat timp cat obezul are o unica si enorma placere in viata: a manca.

×
Subiecte în articol: hipnoza