x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Homeopatie in loc de freza dentara

Homeopatie in loc de freza dentara

30 Mai 2005   •   00:00

  • de GABRIELA CRISTINA CHIVU
    medic specialist medicina generala, competenta homeopatie Medicover, 3 D
  • TERAPII ALTERNATIVE
  • Cele mai frecvente afectiuni ale gingiilor, sangerarea si inflamatia, apar atunci cand pe suprafata dintilor se depune o pelicula de resturi alimentare si bacterii, care, treptat, prin acumulare, formeaza depozitele dure de tartru. Gingiile inflamate se retrag si in timp se poate ajunge la afectiuni ale tuturor tesuturilor care fixeaza dintii in maxilare, insotite chiar de pierderea dintilor. Preventia afectiunilor gingivale se face cu o igiena a gurii atenta, care include periaj dentar zilnic si utilizarea atei dentare, care indeparteaza tartrul. Mancati multe fructe, precum si alimente bogate in calciu si alte minerale, reduceti consumul de carbohidrati rafinati (alimente ce contin zahar si faina alba), mergeti la dentist pentru control si detartraj la 6 luni. Afectiunile gingiei, un dinte care doare necesita intotdeauna tratamentul unui stomatolog, dar in asteptarea acestuia sau pentru a reduce riscul unor viitoare probleme dentare, puteti apela la ajutorul homeopatiei. Homeopatii cred ca o substanta luata in doze mari poate produce simptomele unei boli, iar aceeasi substanta administrata in doze infinitezimale are capacitatea de a vindeca aceleasi simptome (principiul similitudinii). Remediile homeopate sunt preparate utilizand drept sursa substante variate (minerale, plante, veninuri etc.), sunt administrate in cantitati infinitezimale (dilutii), sunt blande si lipsite de riscurile medicamentelor alopate. Remediile se administreaza inaintea mesei si nu se consuma menta pe toata durata tratamentului homeopat. Denumirea remediilor este specificata in limba latina (arsenicum album - arsenic; aurum metalicum - aur; argetum metalicum - argint; mercurius solubilis - mercur etc.).

    Numai in cunostinta de cauza

    Homeopatia reprezinta o varianta terapeutica de luat in considerare cu toata increderea, dar numai in cunostinta de cauza si bine informata asupra limitelor acesteia. O mare varietate de remedii homeopate pot fi folosite pentru a alina simptomele, reamintim o parte dintre ele tinand cont de simptomele specifice pacientului.

    Pentru gingii inflamate, umflate, dureroase, care sangereaza, au tendinta de a supura si care prezinta o agravare a simptomelor pe parcursul noptii, administram mercurius solubilis.

    Pentru gingii care sangereaza usor, care ard, simptome ce se amelioreaza in urma consumului de bauturi calde, insotite de respiratie urat mirositoare si de hipersalivatie, putem administra kreosotum (substanta minerala).

    Calcarea carbonica - pentru gingii extrem de inflamate si dureroase, nevralgii dentare; dar si in perioada dentitiei primare daca apar dificultati de eruptie dentara, ajuta la buna desfasurare a eruptiei dentare secundare.

    IN PARALEL. Pentru simptomele cronice, supuratii dentare, putem administra silicea daca regasim semnele generale ale acestui remediu (stare generala de epuizare intelectuala si fizica, supuratii cronice, tulburari de crestere si de mineralizare).

    In paralel cu tratamentul efectuat de stomatolog, homeopatia are o contributie benefica in cazul durerilor dentare:
  • belladonna - administrata pentru dureri (nevralgii) dentare cu caracter pulsatil si bruxism;
  • hypericum (sunatoarea) - pentru nevralgii ce se amelioreaza cand pacientul sta culcat pe partea dureroasa a obrazului;
  • chamomilla (musetelul) - pentru nevralgii insuportabile, ce se agraveaza in urma consumului de bauturi calde;
  • coffea - administrata pentru dureri dentare, ce sunt ameliorate de consumul de bauturi reci.

    INAINTE DE EXTRACTIE. Preventiv, inainte de extractii dentare, se pot administra gelsemium si argentum nitricum in cazul subiectilor emotivi, aconit pentru copiii anxiosi care se zbat si lovesc cu picioarele, arnica pentru a diminua sangerarea (la fel china) si pentru a limita efectele traumatismului si inainte de orice rezectie submucoasa, iar dupa interventie administram hypericum, atat pentru a preveni, cat si pentru a diminua nevralgiile dentare, arnica si china pentru simptomele mentionate deja.

    Nu uitati sa apelati la medicul stomatolog in orice situatie care presupune existenta unei afectiuni dentare si ca homeopatia poate aduce beneficii pre si postoperator (extractie dentara) in cazul eruptiei dentare la sugari (chamomilla) pentru a ameliora durerile dentare etc.
  • STIRI
    ANTICOLESTEROL. Cercetatorii americani au descoperit ca untura de peste, administrata pe durata unui an, poate reduce nivelul colesterolului. Untura de peste contine acizi grasi omega 3, care se gasesc in orice fel de peste si in creveti, motiv pentru care poate preveni atacul de cord si imbunatati circulatia sangvina. Nutritionistul John Abdo atrage atentia ca acizii omega 3 nu prea sunt inclusi in alimentatie. "Atunci nu ar trebui sa ne surprinda faptul ca milioane de oameni sufera boli cardiovasculare, depresie, boli de piele", subliniaza dr. Abdo.

    MIGRENE. Milioane de oameni din intreaga lume sufera de dureri de cap si cauta remedii, fie ele medicamentoase sau traditionale. Insa cel mai bun remediu s-a dovedit a fi acupunctura. Un studiu realizat de American Medical Association a dovedit ca acupunctura este benefica in cazul migrenelor. Cercetatorii au analizat persoane care aveau dureri de cap si au comparat o perioada de opt saptamani fara acupunctura, in care pacientii se tratau doar cu medicamente, cu o perioada de opt saptamani de acupunctura. Ei au ajuns la concluzia ca acupunctura le-a usurat pacientilor durerile.

    MASAJ. O practica relativ recenta in ceea ce priveste terapiile alternative este drenajul limfatic manual. Aceasta practica consta intr-un presomasaj prin care se actioneaza asupra lantului de ganglioni limfatici. Astfel, daca este executat corect, drenajul limfatic influenteaza pozitiv circulatia limfei mai mult decat in alte tipuri de masaj. Este vorba despre un complex de tehnici manuale, utilizate pentru eliminarea edemelor, intarirea sistemului imunitar si pentru relaxare.
    ×
    Subiecte în articol: dentare