x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Igiena, lecţia care se repetă zilnic

Igiena, lecţia care se repetă zilnic

de Magda Colgiu    |    25 Aug 2009   •   00:00
Igiena, lecţia care se repetă zilnic
Sursa foto: /iSTOCKPHOTO

Membrii fiecărei familii trebuie să aibă propriile obiecte de îngrijire. Acestea nu trebuie împrumutate nimănui, chiar dacă persoana e rudă sau prieten apropiat. Aceste obiecte pot transmite microbi şi boli infecţioase. Fiecare trebuie să aibă propria periuţă de dinţi, pieptene, lenjerie intimă (şosete, ciorapi, chiloţi, batiste, unghieră sau forfecuţă pentru manichiură, aparat de ras etc.). Ideal ar fi, de asemenea, ca inclusiv prosoapele să nu fie folosite în comun.

În perioada de vară, şi nu numai, ne-am lovit de mirosul nu tocmai plăcut degajat de anumite persoane. Întrebarea pe care ne-o punem în aceste situaţii este: "Oamenii ăştia nu au auzit de apă şi săpun?". Se pare că unii dintre semenii noştri nu.
Nu încercăm acum să-i învăţăm pe toţi despre ceea ce înseamnă igiena, însă vom prezenta care sunt cele mai rapide şi eficiente metode de curăţenie corporală.

BAIA CU APĂ ŞI SĂPUN
Cea mai cunoscută metodă de îngrijire a corpului este simpla baie cu apă şi săpun. Nu doar că această baie înlătură microbii şi praful, deschide porii, înlesnind oxigenarea pielii, înlătură grăsimea. Şi, foarte important, ameliorează circulaţia sângelui, creează o stare de confort psihic.

Orice persoană trebuie să facă o baie generală zilnic sau măcar să se spele în zonele cel mai expuse murdăriei (mâini, gât, axile, picioare).
Oricine trebuie să se spele. Copil, adult sau vârstnic, indiferent de sex. Nu există "discriminare" în ceea ce priveşte spălatul. Zilnic, la două, cel mult la trei zile, în funcţie de vârstă, de băile generale trebuie să beneficieze şi copiii. Când sunt bebeluşi, responsabilitatea unei băi generale zilnice aparţine părinţilor.

Dacă atunci când sunt în primii ani de viaţă părinţii vor începe să încredinţeze copiilor o parte din activităţile legate de baie până când puştii reuşesc să se spele fără nici un ajutor, există situaţii în care vorba bună nu este suficientă, astfel că trebuie apelat la puterea exemplului. Atât pentru adulţi, cât şi pentru copiii mai măricei, cea mai bună metodă de îngrijire a corpului este duşul.

Mereu pe drumuri. La slujbă. La grădiniţă sau la şcoală pentru a lua copilul. Şi, în final, acasă. Senzaţia multor femei este că niciodată nu au măcar cinci minute pentru ele. Şi atunci când au timp să se uite în oglindă nu sunt deloc mulţumite de ceea ce văd. Deşi un duş durează doar câteva minute, există zile în care parcă nu le ajunge timpul nici măcar pentru atât. Avantajul doamnelor este că au la dispoziţie o gamă variată de produse de îngrijire.

Geluri de duş, săpunuri cu diverse arome, şerveţele umede. Toate aceste produse trebuie însă folosite cu mare atenţie.
Astfel, este bine să alegeţi săpunuri al căror pH e apropiat de cel al pielii: pH 5 sau pH 6. 

 

În ceea ce priveşte gelurile de duş, care în ultimii ani au pătruns puternic pe piaţă, ar trebui să aibă pH 7. Trebuie precizat că, dacă săpunurile sau gelurile de duş fac mai multă spumă, ele sunt mai iritante pentru ochi, piele şi zona intimă.

Un alt produs foarte eficient pentru piele este aşa-numitul syndet. În fapt, acest termen defineşte toată gama de substanţele de igienă fără săpun care conţin detergenţi sintetici - pe scurt, syndet - ca agenţi de curăţare. Cu ajutorul acestora se dizolvă grăsimile şi, astfel, pielea e curăţată în profunzime.

ZONA INTIMĂ
Zona intimă, prin excelenţă o zonă sensibilă, presupune o îngrijire specială, pentru a nu afecta echilibrul genital. Spălatul excesiv, dar şi anumite produse pot distruge flora vaginală, ceea ce stimulează dezvoltarea microbilor. Din acest motiv, spălatul vaginal e interzis, el putând fi recomandat doar de medicul ginecolog.

Pentru a păstra curate zonele intime, fără a le afecta, trebuie să urmaţi câteva sfaturi: evitaţi lenjeria sintetică (cea de bumbac este ideală), renunţaţi la îmbrăcămintea strâmtă, utilizaţi cu măsură şerveţele umede pentru zona intimă şi tampoanele igienice zilnice. De asemenea, schimbaţi cât mai des lenjeria intimă udă (chiar şi costumele de baie), deoarece umezeala este factorul propice pentru dezvoltarea bacteriilor.

Mare atenţie când folosiţi hârtia igienică. Este foarte important să ştiţi că este corect să vă ştergeţi dinspre faţă spre spate (dinspre zona genitală către cea anală şi nu invers!). Motivul: Numeroase infecţii sunt cauzate de microbii proveniţi din zona anală.

GRIPA ŞI HEPATITA
În această toamnă, cuvântul de ordine este igiena. Motivele sunt cel puţin două: Gripa şi Hepatita.
Vestea rea, mai corect veştile rele sunt că pentru gripa porcină nu avem încă vaccin, în schimb, avem unul pentru prevenirea hepatitei A. O altă veste rea: ambele infecţii vor da de furcă mai mult o dată cu începerea noului an şcolar, când se refac grupurile de copii, iar posibilitatea de răspândire a celor două infecţii este foarte mare.

Vestea bună este că ambele boli infecţioase pot fi prevenite cu ajutorul apei şi săpunului. Cu cât ne spălăm mai des pe mâini - înainte şi după ce mâncăm, înainte şi după ce folosim toaleta, după ce am strănutat, dacă am dat mâna cu mai multe persoane, dacă am circulat cu mijloace de transport în comun - cu atât mai mic este riscul de a ne contamina cu virusurile care provoacă gripă sau hepatită.

Sunt studii care indică faptul că respectarea normelor elementare de igienă reduce cu aproximativ 30% riscul hepatitei A, supranumită boala mâinilor murdare. Aşa cum se ştie, chiar dacă suntem la nivelul 6, respectiv ultimul, de alertă anunţat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în privinţa gripei porcine, totuşi apa şi săpunul reprezintă cele mai eficiente arme contra virusului A (H1N1), care provoacă acest tip de gripă.

 

La orice suspiciune de gripă sau hepatită trebuie consultat medicul de şcoală sau de liceu, medicul de familie pentru diagnostic corect şi rapid, pentru un tratament ţintit.

PRODUSE OBLIGATORII
În fiecare casă, trebuie să existe diverse materiale igienico-sanitare, unele dintre ele obligatorii: săpun, şampon, pastă de dinţi, hârtie igienică, vată, spirt, detergent pentru rufe, detergent de vase, cloramină, clor, hipoclorit, pansamente sterile, plasturi cu rivanol, mănuşi de unică folosinţă, apă oxigenată (pentru stoparea sângerărilor), dezinfectanţi pentru toaletă.

SUBSTANŢE NOCIVE
Ar fi de preferat ca, înainte de a cumpăra diverse produse cosmetice, să nu ne interesăm doar de preţul lor, ci şi de substanţele pe care le conţin. Pentru că, aşa cum există preparate alimentare ce nu sunt tocmai bune pentru organism, există şi produse cosmetice nocive. Conform unui studiu britanic, femeile absorb anual, în medie, 2,3 kilograme de substanţe toxice prin intermediul produselor cosmetice obişnuite. Mai grav este că aceşti compuşi pot provoca apariţia cancerului, a iritaţiilor şi a îmbătrânirii premature a pielii.

Printre substanţele nocive se numără:
- Parabenii, conservanţi utilizaţi în aproape toate cosmeticele pentru piele şi păr. Deşi utili în stoparea dezvoltării bacteriilor, se pare că parabenii mimează efectele estrogenului, hormonul sexual feminin, care contribuie la dezvoltarea tumorilor canceroase.
- Lauril - sulfatul de sodiu -, responsabil pentru producerea spumei, poate irita pielea.
Alte substanţe potenţial iritante sunt benzil-alcoolul, utilizat pentru parfumarea produselor cosmetice sau a vopselelor de păr, dar şi cocamid-MEA, care omogenizează ingredientele utilizate în multe tipuri de creme de faţă.

OBLIGATORIU!
- Spălaţi-vă mâinile înainte de fiecare masă, înainte şi după folosirea toaletei
- Spălaţi-vă pe dinţi după fiecare masă
- Pieptănaţi-vă în fiecare zi şi spălaţi părul cel puţin o dată pe săptămână
- Schimbaţi lenjeria intimă zilnic
- Doamnele trebuie să îşi schimbe tampoanele igienice la câteva ore

×
Subiecte în articol: recomandări