x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate În concediu fără mobil!

În concediu fără mobil!

de Mirela Dădăcuş    |    09 Iun 2009   •   00:00
În concediu fără mobil!
Sursa foto: STOCKEXPERT/

Vara a sosit şi pregătirile pentru vacanţă sunt pe ultima sută de metri. Ne-am rezervat bilete în staţiune, ne-am pus deoparte un buget mai mare sau mai mic, am pregătit bagajele... Ce mai avem de făcut? Răspunsul vine de la psihologi: să abandonăm grijile şi să pornim la drum relaxaţi, conştienţi că nu întotdeauna lucrurile se derulează conform planificării noastre.



Fără călătorii lungi
"Învăţaţi să vă odihniţi! Entuziasmul este binevenit în concediu, dar, dacă vă depăşiţi limitele, veţi claca. Pe tineri nu îi interesează câţi kilometri fac pe zi, unde dorm, dacă îi bâzâie ţânţarii sau dacă muzica e la maximum. În schimb, persoanele în vârstă trebuie să  aleagă staţiuni mai retrase, liniştite şi distracţii adecvate vârstei", spune psihologul Andrei Chiriac. Acesta îi sfătuieşte pe cei care preferă excursiile în locul unei vacanţe într-o staţiune montană sau de pe litoral să aleagă zone relativ depărtate de localitatea de domiciliu. Tocmai pentru a reuşi ca, într-adevăr chiar în excursie, să se odihnească. Distanţele foarte mari înseamnă ore multe în avion, maşină, tren, alte ore multe de mers la picior, adică efort exagerat.  Dar gândiţi-vă cât de odihnitoare este o croazieră pe Dunăre!  Pentru alţii, varietatea peisajului montan are un efect mult mai liniştitor în comparaţie cu monotonia peisajului marin. Amatorii de munte vin şi cu un argument suplimentar: bronzul de munte este adesea mai frumos decât cel dobândit la malul mării.

Sex în loc de internet

O vacanţă reuşită este cea în care rezistăm fără mobil, televizor şi internet. Aşa că lăsaţi laptopul acasă, închideţi sau daţi pe "silent" telefonul şi scoateţi din priză televizorul din camera de hotel.  Renunţaţi pe cât posibil la stimulente, precum tutunul, alcoolul şi cafeaua. Faceţi dragoste mai des cu partenerul de viaţă (este cea mai bună modalitate de eliminare a stresului) şi râdeţi cât mai mult. Este dovedit că râsul este o excelentă modalitate de destindere. Potrivit specialiştilor, un minut de râs echivalează cu 45 de minute de relaxare. Dacă vă place sportul, alegeţi odihna activă, o altă metodă de a alunga stresul şi oboseala acumulate pe parcursul anului. În acest sens, puteţi alege mersul rapid pe jos, cu bicicleta, înotul, canotajul.

RECOMANDARE. Dacă nu vreţi o vacanţă în "mişcare", căutaţi locuri cu peisaje încântătoare, pe care să le admiraţi, realizând acel "dolce far niente" sau "plăcerea de a nu face nimic". Bucuraţi-vă de băile de soare, însă cu capul acoperit, pentru a preveni insolaţia.

SFATUL PSIHOLOGULUI
Soţii trebuie să plece împreună în concediu numai dacă au aceleaşi gusturi, deoarece este chinuitor pentru partener să stea la munte când îi place marea sau invers, potrivit psihologului Andrei Chiriac. În plus, există riscul ca amândoi să-şi strice concediul şi să se întoarcă la lucru cu o tensiune nervoasă maximă. Dacă nu ajungeţi la un compromis, alegeţi excursiile în circuit.

×
Subiecte în articol: recomandări