x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate În România, anual, 78.800 noi cazuri de cancer

În România, anual, 78.800 noi cazuri de cancer

de Magda Marincovici    |    04 Feb 2014   •   00:14

“În multe spitale, chiar “universitare”, aparatele de radioterapie sunt depăşite”, precizează dr Cristian Buşoi, preşedintele CNAS. Avem un număr insuficient de aparate de radioterapie şi chiar şi cele existente sunt învechite şi nu mai fac faţă solicitărilor. La această situaţie se adaugă şi numărul mic de medici radiologi şi fizicieni care lucrează cu aceste aparate, spune preşedintele CNAS.  O soluţie ar fi centrele oncologice private. Dar – aşa cum sublinia şi preşedintele CNAS -  de această soluţie pot beneficia doar pacienţii cu venituri considerabile, deoarece costurile acestor servicii în sistem privat sunt foarte mari şi nu sunt decontate de CNAS. O altă soluţie ar fi  investirea în spitalele publice şi serviciile de radioterapie să fie gratuite. “La 1 august, odată cu rectificarea bugetară, se vor regândi toate programele de sănătate inclusiv subprogramul de radioterapie”, a precizat preşedintele CNAS. De asemenea, în prezent, mulţi bolanvi de cancer sunt lipsiţi de consiliere psihologică şi servicii paliative.  

Există şi o veste bună. După şase ani, în această primăvară va fi actualizată lista medicamentelor gratuite şi compensate, prin introducerea a 130 de molecule noi dintre care aproape 20% sunt destinate pacienţilor cu cancer. Problema o reprezintă accesul la tratamente. Anul 2013 s-a încheiat fără liste de aşteptare. Dar, potrivit preşedintelui FABC, Cezar Irimia, “listele s-au refăcut, pacienţii cu cancer aşteptând să intre pe tratament, în medie, între câteva săptămâni şi câteva luni, în funcţie de boala oncologică de care suferă. La mulţi dintre aceşti pacienţi, boala progresează în perioadă de aşteptare şi pacientul respectiv e scos din listă”. Preşedintele CNAS spune că se ia în calcul numărul optim de pacienţi în tratament pentru ca în 2014 să nu avem liste de aşteptare.

Se ştie că aceste tramente sunt scumpe. De aceea, sunt importante administrarea medicamentului care trebuie, pacientului care trebuie, când trebuie pentru reducerea cheltuielilor. Cu ajutorul testelor genetice se pot rezolva aceste probleme. Dar aceste teste sunt foarte scumpe. Calculând în termeni de cost/eficienţă, studiile arată că, efectuarea acestor teste asigură administrarea de tratamente ţintite cu eficienţă sporită. În acest sens, dr. Buşoi consideră necesar cam în noul program de oncologie, să fie introduse testele genetice. Potrivit raportului GLOBOCAN 2012, în ţara noastră apar, anual, 78.800 cazuri noi de cancer, cu aproape 4.000 mai multe comparativ cu raportul din 2008.  

×
Subiecte în articol: cancer