În urma unor studii, specialiștii sunt de părere că apa minerală contribuie semnificativ la creșterea în greutate și chiar la apariția obezității.
Cercetătorii de la Universitatea Birzeit, din Palestina, susțin că apa minerală carbogazoasă nu este benefică pentru organism deoarece aceasta crește în greutate conținând dioxid de carbon care produce senzația de foame. Oamenii de știință au realizat un studiu pe animale de laborator și pe un eșantion de subiecți umani.
Cobaii, care aveau la începutul studiului aceeași greutate, au fost împărțiți în patru grupuri: primul a primit apă mineală cabogazoasă, al doilea - o băutură plată îndulcită, al treilea - o băutură acidulată îndulcită, iar al patrulea - o băutură acidulată dietetică, cu îndulcitori.
Șoarecii au avut accces nelimitat la hrană, iar după 3 luni, specialiștii au observat că cei care consumaseră băuturi acidulate cântăreau mai mult decât cei care consumaseră băuturi fără acid.
Astfel, cercetătorii au calculat că şoarecii care au băut băuturi acidulate au consumat cu 20% mai multe alimente decât ceilalţi. De asemenea, au efectuat acelaşi experiment pe 20 adulți.
Aceștia au constatat că nivelul grelinei (hormonul care provoacă foamea) în cazul celor care consumaseră apă acidulată era de șase ori mai crescut decât în cazul celor care băuseră apă plată.