1.Acordă atenția cuvenită măsurilor elementare de igienă
Spală-te cât mai des pe mâini, mai ales dacă petreci mult timp în preajma copiilor. Igiena corectă a mâinilor este una dintre cele mai eficiente metode de prevenire a infecțiilor, atât virale, cât și bacteriene. Există câteva momente în care este obligatoriu să folosești apa și săpunul:
- Înainte și după folosirea toaletei;
- Înainte și după manipularea alimentelor, mai ales atunci când gătești carne / pește crud;
- Înainte de masă;
- După suflatul nasului.
Atunci când apa și săpunul nu sunt la îndemână, se poate folosi un gel dezinfectant pentru mâini, pe bază de alcool, până ai acces la o sursă de apă.
2.Întărește-ți sistemul imunitar
În sarcină, sistemul imunitar are o activitate redusă, lucru care îi permite organismului să tolereze corpul străin reprezentat de viitorul bebeluș. Această situație face ca gravida să fie în mod deosebit susceptibilă la infecții.
Un aport adecvat de vitamina D, zinc și vitamina C în sarcină îi permite organismului să lucreze la nivelul optim și să reacționeze în fața virusurilor care determină răcelile comune. Carențele de vitamine și minerale slăbesc și mai mult sistemul imunitar care, având o capacitate redusă de reacție, nu va face față agresiunilor așa cum este de dorit.
3.Prepară termic carnea în mod corespunzător
Carnea care nu este gătită așa cum ar trebui este una dintre principalele surse de infecții grave în sarcină. Aceasta trebuie gătită până când, în secțiune, nu mai există zone roz. Carnea tocată trebuie să atingă o temperatură de minim 71 grade °C, carnea de pasăre se gătește la minim 74 grade °C, iar porcul și vita trebuie să ajungă la cel puțin 63 grade °C.
Evită să consumi crenvurști sau carne presată fără ca acestea să fie încălzite până la temperatura de fierbere. Carnea preparată insuficient este un rezervor de Listeria monocytogenes, o bacterie ce cauzează listerioză.
4.Evită persoanele bolnave
Evident, acest lucru poate fi o sarcină dificilă, dar dacă știi că prietenii tăi sunt răciți, amână ieșirea în oraș cu ei. De asemenea, boli precum varicela și rubeola sunt în mod special periculoase dacă sunt dobândite în timpul sarcinii, iar contagiozitatea lor ridicată trebuie să te pună în gardă.
În cazul în care nu ai făcut bolile copilăriei și nici nu te-ai vaccinat împotriva lor înainte să rămâi însărcinată, evită contactul cu orice persoană care le-ar putea transmite. Riscul este mare în special pentru categoriile profesionale care lucrează cu copiii: educatoare, învățătoare, asistente medicale etc.
5.Protejează-te împotriva bolilor transmise de insecte
Țânțarii, de pildă, pot transmite virusul Zika, recunoscut pentru riscul de a produce mutații în timpul sarcinii. Mușcăturile de căpușă pot transmite boala Lyme care, netratată, poate genera complicații.
Protejează-te cu ajutorul îmbrăcăminții - pantaloni și bluze cu mânecă lungă, eșarfă la gât etc. Folosește un repelent eficient, care conține una dintre următoarele substanțe:
- DEET;
- Picaridin;
- IR3535;
- Ulei de eucalipt (para-mentan-3.8-diol).
6.Dacă ai o pisică, lasă curățarea litierei în sarcina altcuiva
Fecalele de pisică pot transmite toxoplasmoza, o infecție parazitară determinată de un parazit microscopic, care determină apariția unor malformații fetale grave și poate fi cauza pierderii sarcinii. Din fericire, pisicile se infectează doar prin consumul de carne crudă, infectată. Prin urmare, o felină care stă doar în casă are șanse minime de a transmite această boală. În plus, perioada în care pisica elimina elementele infectante este de doar câteva zile, așadar riscul scade și mai mult.
Din aceste motive, se consideră că principala sursă de infecție este reprezentată de legumele nespălate, nu de pisici. Chiar și așa, e mai bine să previi, așadar lasă litiera în grija altcuiva pe perioada sarcinii.
Sarcina este o perioadă delicată, în care viitoarea mămică poartă responsabilitatea pentru două vieți. Din fericire, câteva măsuri simple pot face ca cele 9 luni să treacă lin, iar rezultatul lor să fie un bebeluș sănătos.