x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Infectiile urechii

Infectiile urechii

14 Feb 2005   •   00:00

SANATATEA ADULTULUI

STELUTA INDREI

O durere ascutita, senzatia de ureche plina, nasul infundat, febra, scaderea auzului sunt semne care anunta o infectie a urechii.

Cele mai frecvente afectiuni ale urechii sunt otita seroasa si otita seromucoasa, acestea fiind cele mai raspandite cauze ale durerii de ureche. Ne confruntam cu aceste boli mai ales in sezoanele umede si reci (primavara si toamna), dar si in restul anului, in special iarna, semnaleaza profesorul doctor Dorin Sarafoleanu, seful

Clinicii ORL din cadrul Spitalului "Sfanta Maria". Otitele sunt cauzate de inflamatia mucoasei nazale si a trompei lui Eustachio (conductul care face legatura intre nas si ureche). Celulele urechii mijlocii secreta un lichid care, printre altele, ajuta la apararea organismului de microorganisme. In mod normal, lichidul se dreneaza prin trompa lui Eustachio in gat. Dar daca trompa se inflameaza, lichidul poate ramane blocat in urechea mijlocie, determinand otita.

Otita seroasa

Prof. dr. Dorin Sarafoleanu spune ca atunci cand exista o infectie la nivelul nasului, aceasta inflamatie se transmite si spre mucoasa trompei lui Eustachio. Ea nu mai functioneaza normal si se produce o scadere a presiunii in casa timpanului (urechea mijlocie). Acest vacuum determina aparitia unui lichid sau a unei secretii in interiorul casutei timpanului, din cauza careia bolnavul are senzatia de ureche plina sau infundata, insotita de scaderea auzului. In acest caz este vorba despre otita seroasa.

Daca otita seroasa nu este tratata corespunzator sau daca bolnavul neglijeaza boala, secretia se ingroasa, devenind gelatinoasa, auzul scade si mai mult, infectia se agraveaza si apare otita seromucoasa.

"Daca nu se intervine pentru evacuarea secretiei din urechea mijlocie, se pot suprapune infectii microbiene, care provin tot din mucoasa nazala incarcata cu germeni patogeni", avertizeaza prof. dr. Dorin Sarafoleanu. Astfel apare otita medie supurata, care se poate manifesta cu timpan infundat si de cele mai multe ori se produce perforatia timpanului.

Daca in perioada unei raceli, epidemii de viroza sau gripa, bolnavul simte, pe langa infundarea nasului si aparitia secretiei, o durere la nivelul urechii insotita de scaderea auzului, senzatia de ureche plina, el trebuie sa efectueze un consult de specialitate. In functie de intensitatea simptomelor resimtite de pacient se aplica un tratament cu antibiotice si se evacueaza lichidul din casuta timpanului. Procedura se numeste timpanotomie. Acest tratament este suficient pentru o vindecare completa.

Otita seromucoasa

Otita seromucoasa cu evolutie indelungata, mai ales la copiii cu vegetatii adenoide (polipi) sau infectii nazale repetate si neglijate, trebuie combatuta cu ajutorul unei strategii terapeutice, in cadrul careia intra evacuarea secretiei gelatinoase din urechea mijlocie sau plasarea unui tub aerator in timpan, inlaturarea infectiei din nas si sinusuri si operatia pentru eliminarea vegetatiilor adenoide. Cea mai neplacuta situatie pentru pacient este aparitia perforatiei timpanului, cu scurgeri purulente din ureche. In acest caz sunt necesare tratamentul cu antibiotice pe o perioada mai lunga, terapia pentru dezobstructia tubara cu inlaturarea tuturor cauzelor. Daca epitelizarea timpanului nu se face in mod spontan, se poate efectua o interventie chirurgicala denumita timpanoplastie. Cercetatorii spun ca persoanele predispuse la infectii ale urechii mijlocii sunt barbatii care au antecedente familiale de infectii ale urechii, persoanele care impart locuinta cu fumatori, precum si cele cu anomalii sau deficiente ale sistemului imunitar.

STIATI CA…
  • Trompa lui Eustachio are un rol deosebit de important, acela de a crea o presiune in ureche egala cu presiunea atmosferica. Datorita acestei functii, noi suntem capabili sa auzim bine. Trompa lui Eustachio se inchide si se deschide in timpul miscarilor pe care le facem cand inghitim, cascam sau ne suflam nasul.
  • Daca acest minuscul conduct se infecteaza - poate cu aceleasi microorganisme care provoaca raceala sau gripa - , el se poate congestiona si inchide, blocand secretia in urechea medie si favorizand aparitia otitei.
  • DURERILE provocate de inflamatia urechii mijlocii pot fi ameliorate cu ajutorul caldurii, sub forma unor comprese calde, linistitoare. Inhalatiile de aburi si baile fierbinti la picioare pot, de asemenea, ajuta. Este important sa beti ceaiuri calde pentru a va hidrata.

    DIETA singura nu va vindeca infectia urechii, dar nutritionistii recomanda folosirea urmatoarelor vitamine si suplimente pentru combaterea otitei: vitamina A, vitamina C, zinc, bioflavonoizi. Propolisul, polenul si alte produse ale stupului sunt bogate in bioflavonoizi.

    TRATAMENT
    Scopul general al tratamentului in cazul otitei este de a indeparta infectia urechii mijlocii inaintea aparitiei unor complicatii grave. Tratamentul cuprinde in principiu eradicarea bacteriilor cu ajutorul antibioticelor si reducerea edemului trompei lui Eustachio prin evacuarea secretiilor purulente. Daca lichidul se acumuleaza, el poate erupe prin timpan, care se perforeaza. In cazurile grave cu perforatia timpanului se pot efectua interventii chirurgicale.

    STIRI
    POLIOMIELITA. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a anuntat ca lupta impotriva poliomielitei a inregistrat un progres important. Un vaccin foarte puternic va fi in curand disponibil, ceea ce va permite eradicarea maladiei la sfarsitul anului 2005, potrivit OMS. Noul vaccin, pentru care s-au cheltuit mai mult de 10 milioane de dolari, va fi un veritabil "polio killer", cu nume de cod - mOPV1. Pentru OMS si UNICEF, vaccinul reprezinta "elementul decisiv al strategiei mondiale cu privire la eradicarea transmiterii virusului poliomielitei". In fiecare an, in lume mor peste un milion de copii din cauza poliomielitei.

    OBEZITATE. Medicul Eric Taylor si colegii sai de la Universitatea de Medicina Harvard au efectuat un studiu conform caruia obezitatea poate provoca litiaza renala (pietre la rinichi). Riscul incepe sa creasca pe masura ce o persoana acumuleaza mai multe kilograme. Dintre cele 250.000 de persoane observate, barbatii de peste 100 kg prezinta un risc mai mare cu 44% de a suferi de litiaza renala, la femeile supraponderale acest risc crescand la peste 80%.

    ANXIETATE. Cercetatorii americani au demonstrat ca la femei exista o legatura directa intre stres si infarctul de miocard. Studiul publicat in Journal of the American Heart Association arata ca anxietatea, claustrofobia, agorafobia (teama de a iesi in public), nervozitatea favorizeaza infarctul de inima. Profesorul Christine M. Albert de la Universitatea de Medicina Harvard din Boston a studiat timp de 17 ani cateva zeci de mii de femei fara antecedente familiale sau riscuri cardiovasculare si a ajuns la concluzia ca femeile cele mai stresate sufera mai des din cauza tulburarilor cardiace.

    ×
    Subiecte în articol: urechii otita timpanului ureche