x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

13 Sep 2005   •   00:00

Aparitii editoriale

Editura Medicala a publicat recent sub titlul "Agenda Medicala - Medicina complementara si alternativa" o agenda care cuprinde ceea ce se ofera astazi pentru ingrijirea sanatatii, in afara medicamentelor alopate (cuprinse intr-o alta editie a "Agendei Medicale). Cartea, in prima sa editie, prezinta produsele obtinute din plantele medicinale, suplimentele alimentare si preparatele pentru ingrijirea tenului. Toate aceste produse nu sunt in prezent considerate ca facand parte din medicina conventionala si nu sunt aprobate de catre Agentia Nationala a Medicamentelor. Ele fac parte din categoria medicinii alternative.

Cu toate acestea, producatorii dau asigurari ca aceste tratamente nu contin substante care sa genereze reactii adverse si tocmai de aceea sunt din ce in ce mai solicitate.

A aparut primul numar al revistei Medica, publicatie editata de Colegiul Medicilor din Romania. Medica face parte dintr-un proiect mai amplu, care isi propune sa imbunatateasca relatia medic-pacient, si va aparea bilunar. "Stim cu totii ca in spatele sintagmei «relatia medic-pacient» pot fi deslusite sensuri si interdependente multiple. Noi ne propunem sa tinem seama de fiecare dintre ele si sa vorbim despre fiecare in parte", spune Liviu Cocora, presedintele CMR. In primul numar, revista a analizat atat problemele pacientului roman, cat si pe cele ale unui sistem de sanatate mereu mult prea sarac. Din sumar: interviurile cu Dan Sabau, presedintele Comisiei de Sanatate din Senat, Constantin Carstea, vicepresedinte CMR si transcrierea dezbaterii "Rolul si locul Colegiului Medicilor in societatea romaneasca".

Stiri

SOMNOLENTA. Starile de somnolenta din timpul zilei sunt considerate consecinta lipsei de odihna sau a insomniilor. Cercetatorii de la Universitatea Pennsylvania au intreprins un studiu la care au participat 16.500 de barbati si femei, cu varste cuprinse intre 20 si 80 de ani. Depresia, diabetul sau obezitatea pot fi la originea unui somn neodihnitor, fiind cauze ale somnolentei diurne, a fost concluzia studiului publicat in revista americana "Endocrinologia clinica si metabolismul".

ASTM BRONSIC. Consumul de mere si rosii imbunatateste activitatea pulmonara si previne dispneea. Profesorul John Britton, de la Universitatea Nottingham, a tinut sub observatie 2.500 de persoane cu boli pulmonare. Acesta afirma ca imbunatatirea activitatii pulmonare si usurarea respiratiei se datoreaza antioxidantilor din legume si fructe care apara plamanii de fumul de tigara si alte substante toxice din mediu. Pentru aceasta, persoanelor care sufera de astm bronsic le sunt recomandate minimum trei rosii si cinci mere pe saptamana.

FEMEI. Dupa 40 de ani, femeile devin mai curajoase in ceea ce priveste sexul, arata un studiu publicat in revista Health Plus, la care au participat 2.000 de femei. 77% dintre acestea au afirmat ca dupa 40 de ani simt mai multa placere cand fac dragoste si sunt mai sigure decat inainte de 30 de ani. De asemenea, dupa aceasta varsta, femeilor le place mai mult cum arata propriul corp si simuleaza mult mai putin orgasmul.

MIGDALE. Consumul zilnic de samburi de migdale contribuie la cresterea nivelului de vitamina E in plasma si eritrocite si de asemenea scade colesterolul. In 30 de grame de samburi se gasesc 7,4 mg de vitamina E (jumatate din doza zilnica recomandata), plus acizi grasi mononesaturati, celuloza, proteine.

INCONTINENTA. Medicii de la University of Texas Houston Health Science Center trateaza incontinenta urinara (pierderea involuntara a urinei) la barbati cu injectii pe baza de colagen. "Aceasta procedura are efecte foarte bune mai ales pentru pacientii care nu opteaza pentru o metoda mai invaziva", explica dr. Lenaine Westney, unul dintre medicii americani. Colagenul se injecteaza prin caile urinare, in sfincterul urinar, pacientul capatandu-si astfel controlul asupra vezicii.

CEREALE. Femeile care mananca cereale cu lapte la micul dejun au mai putine probleme cu kilogramele decat cele care prefera alte feluri de mancare sau care sar peste prima masa a zilei. Cel putin asa sustin oamenii de stiinta de la Michigan State University, in urma unui studiu. Din 4.218 de femei puse sub observatie, 77% luau micul dejun, dintre care 22% preferau cerealele.

DICTIONAR
  • Cleptomanie - Pornire maladiva de a comite furturi. Mai frecventa la femei, ea se caracterizeaza printr-o dorinta obsedanta de a fura, o lupta impotriva acestei dorinte si o usurare in timpul trecerii la actiune, urmata de remuscari. Tratamentul este bazat pe psihoterapie
  • Descuamare - Eliminare normala sau patologica a stratului cornos al pielii
  • Nanism - Dimensiuni anormal de mici ale inaltimii in raport cu inaltimea medie a indivizilor de aceeasi varsta si de acelasi sex

    Sursa: Dictionar de medicina Larousse, Editura Univers Enciclopedic, 1998
  • SITE-URI
  • www.msf-dgf.ro - Catalogul national al preturilor la medicamentele eliberate cu prescriptie medicala
  • www.srmfr.ro - Societatea Romana de Medicina Fizica si Recuperare
  • www.rscardio.ro - Societatea Romana de Cardiologie
  • www.doctor.info.ro - Informatii despre nutritie, medicina sportiva, masaj shiatsu
  • www.medfam.ro - Centrul National de Studii pentru Medicina Familiei
  • www.crucearosie.ro - Societatea Nationala de Crucea Rosie din Romania
  • www.sfaturimedicale.ro - Informatii generale despre sanatate
  • ×