LIBIDO. Tratamentele cu plasturi care contin testosteron pot creste libidoul femeilor care au suferit o operatie de inlaturare a ovarelor. Un studiu efectuat de un grup de medici din Los Angeles a avut ca subiecti 447 de femei diagnosticate cu scaderea interesului sexual, cauzata de acest gen de operatie, carora li s-au administrat timp de 24 de saptamani plasturi cu testosteron. Doar 318 femei au finalizat acest tratament, dar la finalul studiului toate au simtit o crestere a libidoului si chiar o imbunatatire a vietii sexuale.
ALUNE. Oamenii de stiinta de la University of California din Berkley ne incurajeaza sa mancam alune. Ele nu ingrasa si studii recente au aratat ca pot chiar sa previna unele afectiuni cardiace. Prin continutul lor bogat in grasimi nesaturate, vitamina E, fibre si vitamina B, alunele sunt alimente benefice pentru inima.
GRIPA. Cele mai recente
studii cu privire la virusurile gripale arata ca mutatiile in cazul celor
de tip A sunt atat de rapide, incat devin din ce in ce mai greu de tratat. O echipa de oameni de stiinta din Statele Unite ale Americii a descoperit ca virusul gripal de tip A sufera mai multe transformari genetice in acelasi timp, lucru foarte ingrijorator pentru medici. Pana in anul 2004, acest virus gripal a suporat numeroase mutatii, astfel incat vaccinul antigripal descoperit in iarna acelui an nu si-a mai facut efectul.
DIABETICI. Persoanele trecute de 70 de ani, care sunt bolnave supraponderale, prezinta un risc mai mare de 60% de a suferi fracturi ale oaselor. "Cei mai multi diabetici de tip 2 sunt supraponderali, iar acestia trebuie sa stie ca riscul fracturilor ii pandeste si pe ei, nu doar pe cei slabi", arata dr. Elsa S. Strotmeyer, care a condus un studiu pe aceasta tema. Ea a adaugat ca scopul studiului a fost sa ii atentioneze pe batrani sa poarte incaltaminte cu talpa comoda.
AVOCADO. Conform cercetatorilor japonezi, pulpa de avocado contine principii active care protejeaza ficatul de tot felul de agresiuni. Dr. Hirokazu Kawagishi si echipa sa au efectuat un studiu si au identificat cinci compusi chimici implicati in acest proces: vitamina E, vitamina C, folati, potasiu si fibre, care sunt benefici impotriva agresiunilor impotriva ficatului. De asemenea, avocado contine elemente ce permit reducerea nivelului de colesterol din sange. Cercetatorii spera sa poata folosi extractele de avocado in tratamentul hepatitelor virale.
TRATAMENT. Cercetatorii de la Massachusetts Institute of Technology din Statele Unite au pus la punct un tratament impotriva cancerului, care functioneaza ca o bomba minuscula ce patrunde intr-o tumoare si o distruge. Aceasta bomba inteligenta terapeutica, numita "nanocelula", a fost testata cu succes pe soarecii bolnavi de melanom, o forma grava de cancer de piele. Nanocelula a fost testata cu rezultate mai putin spectaculoase si in cazul cancerului pulmonar, arata un articol publicat in revista stiintifica Nature. Totusi, inca nu se pune problema extinderii acestui tratament la om, comenteaza cercetatorul american David Mooney.