x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

25 Apr 2005   •   00:00
DESCOPERIRE. Cercetatorii americani au descoperit o noua proteina secretata de rinichi. Denumita renalase, aceasta proteina intervine in stabilirea ritmului cardiac si a tensiunii arteriale. La cei care sufera de insuficienta renala, nivelul renalasei este scazut, mai ales la pacientii care fac dializa si au nevoie de transplant. Specialistii pot explica acum de ce acesti bolnavi au un risc mai mare de a suferi si de boli cardiovasculare.

ANTICANCER. Doua studii americane evidentiaza faptul ca broccoli protejeaza femeile de cancer ovarian, in timp ce ardeiul rosu ii apara pe barbati de cancerul de prostata. "Aceste doua legume inhiba in mod eficient procesul cancerigen", sustine profesorul Sanjay Srivastava de la Universitatea din Pittsburg. Rolul-cheie in lupta contra cancerului il joaca capsicina din ardei si fenetilizotiocianatul prezent in broccoli.

CLONARE. Un grup de cercetatori din SUA si Japonia a studiat laptele si carnea animalelor clonate si a ajuns la concluzia ca acestea nu difera prea mult in compozitie de carnea celorlalte animale. Singurele diferente s-au constatat numai in ceea ce priveste grasimea - carnea animalelor clonate are mai putina grasime. Ca urmare, cercetatorii sustin ca produsele provenite din animale clonate sunt lipsite de pericol pentru sanatate.

INFORMATIZARE. Cheltuielile din sanatate preocupa autoritatile sanitare din intreaga lume, care cauta solutii pentru reducerea lor. Intre acestea se afla informatizarea sistemelor de sanatate. Asociatia Spitalelor din Viena (ASV) cuprinde toate cele 25 de spitale din capitala austriaca. Presedintele ASV, Josef Kastl, spune ca astfel modul de utilizare a banilor este complet controlat. Nu exista nici o restrictie la acordarea asistentei medicale, chiar daca este vorba de transplant sau alte operatii de anvergura. Nu exista liste cu medicamente compensate, iar pacientii beneficiaza de retete platind 5,5 euro pentru fiecare medicament prescris. Pacientii cronici nu mai platesc taxa de reteta.

COSMETICA. Dupa ce au analizat rezultatele mai multor studii, cercetatorii englezi au ajuns la concluzia ca persoanele care merg la cabinetele cosmetice si au mai multa grija de aspectul exterior traiesc mai mult si se imbolnavesc mai greu. S-a dovedit ca tulburarile sistemului nervos inrautatesc starea pielii. In consecinta, tratamentele cosmetice actioneaza asupra pielii restabilind echilibrul interior si crescand rezistenta organismului la boli.

SITE-URI
  • www.ispb.ro - Institutul de Sanatate Publica Bucuresti
  • www.cmr.ro - Colegiul Medicilor din Romania
  • www.miledu.ro/imm.html - Institutul de Medicina Militara
  • www.trebuie.ro - Organizatia neguvernamentala "Trebuie" care se ocupa de copiii cu dizabilitati
  • www.sangepentruviata.ro - Fundatia Donatorilor Benevoli de Sange
  • www.aru.ro - Asociatia Romana de Urologie
  • www.abpm.ro - Monitorizarea ambulatorie a tensiunii arteriale
  • DICTIONAR
  • Glaucom - boala a ochiului caracterizata printr-o crestere a presiunii intraoculare cu atingere a capului nervului optic si cu alterarea campului vizual, putand duce la orbire.
  • Logoree - tulburare de limbaj caracterizata printr-un flux abundent de cuvinte debitate rapid pe durate lungi.
  • Miopie - anomalie a refractiei oculare, antrenand o proasta vedere a obiectelor departate fara a afecta vederea de aproape.

    Sursa: Dictionar de medicina Larousse, Editura Univers Enciclopedic, 1998
  • DIZABILITATI
    Asociatia de Sprijin al Copiilor Handicapati Fizic - Romania (ASCHF-R) este o organizatie nationala, nonguvernamentala, care are drept scop imbunatatirea conditiilor de viata ale copiilor si tinerilor cu handicap fizic, in conformitate cu Conventia cu privire la Drepturile Copilului. Misiunea sa este dezvoltarea de programe cu si pentru copiii cu dizabilitati, in vederea integrarii lor in societate. ASCHF-R are 10 filiale in: Arges, Bucuresti, Buzau, Calarasi, Constanta, Giurgiu, Neamt, Olt, Prahova si Valcea. Organizatia ofera servicii directe in 7 centre de zi si un atelier ocupational. (tel./fax: 337.18.75 sau 335.43.70).

    Catalin are nevoie de ajutor

    "Sunt mama unicului fiu, Oancea Catalin, de 25 de ani, pana in februarie 2003 student la Facultatea «Dunarea de Jos» Galati, Sectia Automatica-Informatica Industriala. In urma investigatiilor facute la spitalele din Galati, Iasi, Bucuresti, a fost diagnosticat cu: malformatie arterio-venoasa complexa in teritoriul posterior, ce ocupa parenchimul emisferului cerebelos de parte dreapta si se extinde si la nivelul ventriculului IV si vermixului (o boala care-i afecteaza creierul). Catalin a fost la tratament la Salonic, unde i s-au efectuat trei embolizari, facand progrese in ameliorarea bolii. In raportul medical eliberat de catre clinica din Grecia din 28.02.2005 se precizeaza ca nu s-au putut ocluziona toate vasele de pe creier din cauza dimensiunii mari a leziunii, necesitand astfel mai multe sesiuni de embolizare pana la vindecare. In urma celor trei interventii chirurgicale (embolizari), starea lui Catalin s-a ameliorat vizibil, dandu-ne iarasi sperante ca fiul meu se va recupera si isi va relua viata. Pentru cea de-a patra embolizare a fost programat la 23 mai 2005, cand este asteptat de urgenta, iar suma necesara acestei interventii este de 17.500 de euro. Dar daca nu ajungem la timp, starea lui se va agrava, punand sub semnul intrebarii chiar succesul primelor trei interventii", ne scrie mama lui Catalin, Petcu Dumitra. Cei care au posibilitatea il pot ajuta pe Catalin cu donatii. Pe numele Petcu Dumitra s-a deschis cont la BCR Galati, cu numerele:
  • RO 64RNCB2700000392180001 LEI
  • RO 26RNCB2700000392180006 EURO
  • RO 96RNCB2700000392180007 USD
  • ×