x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

11 Apr 2005   •   00:00
STIRI
SINGURATATE. Un grup de cercetatori japonezi de la Spitalul Central din Hiroshima a tinut sub observatie 1.500 de barbati si a descoperit ca aceia care traiesc in singuratate sufera mai mult decat ceilalti de hipertensiune arteriala. Printre barbatii de 30 de ani singuri exista de 3,6 ori mai multi hipertensivi decat printre cei casatoriti. Aceasta se explica prin faptul ca barbatii singuri se hranesc nesanatos, consuma multa sare, dar putine legume si fructe si nu fac sport.

DOVLEAC. Semintele de dovleac sunt una dintre cele mai bune surse de zinc. Aceasta substanta le este recomandata in special adolescentilor, cand le apar cosurile, seboreea, matreata. De asemenea, sunt indicate barbatilor pana la varsta a treia, in cazul celor care sufera de prostata. Studiile cercetatorilor rusi au aratat ca este suficient sa se consume cate 20 de seminte dimineata si inaintea mesei de pranz pentru a-i oferi organismului necesarul zilnic de zinc.

OMS. Organizatia Mondiala a Sanatatii avertizeaza ca o mare parte din accidentele vasculare cerebrale sau infarcte ar putea fi prevenite. De exemplu, o tensiune arteriala usor crescuta (valoarea sistolica de 140-159 mmHG) sau un nivel al colesterolului nociv (LDL) usor ridicat (100-159 mg/dl) luate individual reprezinta o cauza moderata de ingrijorare. Dar luate impreuna, aceste valori pot creste considerabil riscul unei boli cardiovasculare.

TENSIUNE. Diagnosticul de hipertensiune arteriala (HTA) se pune pe baza unor masuratori efectuate pe parcursul catorva saptamani sau luni. In Europa, HTA se defineste printr-o tensiune arteriala sistolica mai mare de 140 mmHG sau o tensiune arteriala diastolica mai mare de 90 mmHg.

FRACTURI. Anual, in Franta, doua milioane de persoane in varsta sunt victime ale cazaturilor la domiciliu. Fracturi, spitalizare, pierderea autonomiei... care pot fi prevenite prin masuri simple. Astfel, s-a observat ca batranii cad din cauza modului defectuos de a-si lumina locuinta. Apoi, multi batrani isi pierd usor echilibrul pe gresie sau pe parchet. Autoritatile recomanda mochetarea locuintei, iar in cazul in care nu e posibil, insista asupra acoperirii cu covoare a portiunilor pe care va deplasati in mod curent.

FERICIRE. Profesorul Peter Ubel si colegii sai de la Universitatea Michigan (SUA) au aratat ca in unele cazuri fericirea si multumirea pot fi cumparate cu bani. Timp de 9 ani, acestia au tinut sub observatie 478 de persoane, care sustin ca banii le-au permis sa scape de mahnire si singuratate de multe ori. "Este posibil ca fericirea si bunastarea sa nu depinda de bani atunci cand esti sanatos. Daca insa starea sanatatii se inrautateste, banii sunt indispensabili", afirma coordonatorul studiului.

APARITIE EDITORIALA
"Esti ceea ce mananci" este titlul volumului recent aparut la Editura Curtea Veche, in traducerea de exceptie a Catalinei Manolache. Autoarea, dr. Gillian McKeith, medic nutritionist cunoscut la nivel international, precizeaza ca prin aceasta lucrare vrea sa redea sanatatea nu numai pacientilor care vin in cabinetul ei de la Londra, ci si celorlalti, care n-au aceasta sansa. Si doctorul-scriitor propune tuturor un plan centrat in jurul notiunii de hrana. Autoarea noteaza: "Hrana care intra in organism devine medicamentul trupului, iar daca dumneavoastra dati corpului un «material» nepotrivit, acesta se va transforma pur si simplu in grasime, va vor scadea energia, apetitul sexual si chiar va va incetini activitatea creierului". Planul nu este obligatoriu, decizia fiind personala, constand in modificarea unor obiceiuri alimentare la care va adera intreaga familie. Doctorul Gillian McKeith promite celor care se vor lasa sedusi de propria ei experienta ca-si vor redobandi silueta, sanatatea, echilibrul, tonusul. Lucrarea, prezentata intr-o grafica originala si o cromatica tonica, este structurata sub forma unui program menit a schimba stilul de viata al cititorului. De-a lungul a noua capitole, dupa ce te lamuresti ca "esti ceea ce mananci", afli noutati despre propriul organism si dieta abundentei, despre topul celor 5 capcane, cum sa arati bine si sa te simti sexy...

SITE-URI
  • www.cantacuzino.ro - informatii despre produsele si preturile disponibile la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie "Cantacuzino"
  • www.spitalul-colentina.ro - prezentarea spitalului si a tuturor medicilor de specialitate
  • www.efosan.ro - Spitalul Clinic de Recuperare, Medicina Fizica si Balneologie Eforie Nord
  • www.osteo.ro - o baza de date ce cuprinde informatii legate de osteoporoza
  • www.rsn.ro - prezentarea unei liste a medicilor care sunt membri ai Societatii Romane de Neurochirurgie
  • www.cmb.ro - gasiti aici cele mai recente precizari ale CNAS privind noul sistem de compensare a medicamentelor
  • www.cim.umfcluj.ro - puteti adresa intrebari despre medicamente Centrului de Informare asupra Medicamentului
  • DICTIONAR
  • COLIBACILOZA - Afectiune urinara sau digestiva cauzata de un colibacil (Escherichia coli), indiferent de manifestari.
  • GONALGIE - Orice durere de genunchi, indiferent de natura si de cauza ei.
  • RADIOLOGIE - Ramura a stiintelor medicale care utilizeaza radiatiile X in scopuri de diagnostic sau terapeutice.

    Sursa: Dictionar de medicina Larousse, Editura Univers Enciclopedic, 1998
  • ×